Representants de les associacions del grup motor de l'Agenda Rural han acompanyat als diputats i diputades al registre del Parlament. FONT: Esquerra Republicana
Representants de les associacions del grup motor de l'Agenda Rural han acompanyat als diputats i diputades al registre del Parlament. FONT: Esquerra Republicana

Representants d’Esquerra, PSC, Junts, CUP i comuns registren la proposta acompanyats de les associacions del grup motor de l’Agenda Rural

Esquerra Republicana celebra la creació d’una comissió parlamentària per fer el seguiment del desplegament de l’Agenda Rural. Aquest dimarts, i a iniciativa dels republicans, diputats i diputades d’Esquerra, PSC, Junts, CUP i comuns han registrat la petició acompanyats de representants d’una desena d’associacions del grup motor de l’Agenda Rural.

Esquerra referma així el compromís de continuar treballant per l’equitat territorial i garantir les condicions de vida de les persones que viuen i treballen al món rural. Per això celebra tots aquells mecanismes que- com la comissió- vetllin pel compliment de les actuacions necessàries i les iniciatives que remin en la mateixa direcció.

Amb l’impuls d’aquesta iniciativa, els republicans celebren la rectificació de PSC i Junts, que van vetar de forma premeditada al Debat de Política General, en un intent de desgast estèril, una de les propostes d'Esquerra Republicana que ja proposava la creació de la comissió de seguiment.

Després d'un procés de participació ciutadana del que van formar part centenars d'entitats del teixit territorial, econòmic i social de Catalunya, el Govern de la Generalitat va aprovar el 2022 l'Agenda Rural, un full de ruta que identifica gairebé un miler d'actuacions per fer front als reptes i necessitats del territori rural.

Aquesta és una aposta del Govern de Pere Aragonès i que s’emmarca en els passos que està seguint el Parlament Europeu. Se’n desprenen mesures com l’aprovació de l’estatut del municipi rural -una llei per adaptar la resta de normatives a les realitats del món rural, així com agilitzar els tràmits legals als ajuntaments petits-, descentralitzar els serveis hospitalaris o fomentar la recuperació de masies.

L’òrgan parlamentari, doncs, servirà per fer un seguiment de les accions identificades a l’Agenda Rural; orientar les polítiques de les diferents administracions competents en el marc d’actuacions de l’Agenda; o treballar perquè el món rural formi part de la presa de decisions sobre el seu desenvolupament.