Marta Rovira i Ruben Wagensberg reben el suport dels republicans en un acte sobre repressió i exili a Ginebra
“Agafar quatre coses i marxar deixant enrere familia i amics és molt dur”. La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha pres la paraula aquest diumenge des de Ginebra per assegurar que la duresa de l’exili “només es pot viure ponsat-hi consciència política”. “Sabent que és una manera més de treballar pel teu país i per la justícia social”, ha afegit. “Tenim acusacions criminals falses, no som terroristes, però la repressió està feta per apartar-te”, ha dit.
En l’acte ‘Catalunya, història d’exili’, Rovira ha mantingut una conversa amb el diputat republicà, també exiliat a Ginebra, Ruben Wagesnberg, que ha recriminat als diputats del PSC la seva manca d’empatia i que no els hagin adreçat cap missatge d’escalf. “Penso molt en Illa, que en tres anys com a cap de l’oposició d’un Parlament amb un membre de la mesa perseguits no ha estat capaç d’enviar un sol missatge. Tampoc Ferran Pedret, company a la mesa”, ha lamentat. “No veig genuïnes les reaccions del PSOE amb Pedro Sánchez”, ha remarcat.
“Ens ataquen perquè representem l’anhel d’un país, però nosaltres no ens rendim mai; retrocedir és donar la victòria a l’extrema dreta”, ha manifestat el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, en conversa amb el president del partit, Oriol Junqueras. “La nostra proposta política ha resistit 93 anys, la més repressaliada i amb un president afusellat; en alguns moments hi ha qui pensava que moriria, i som a la presidència de la Generalitat i la revalidarem el 12 de maig”, ha dit.
Oriol Junqueras ha subratllat que els republicans són els únics que treballen cada dia amb la perspectiva de construir majories molt àmplies que es puguin expressar democràticament en un referèndum. “La nostra victòria en termes democràtics ha de ser prou gran com per superar l’ús d’eines no democràtiques per part de l’Estat, i aquest és el nostre compromís”, ha assegurat.
En aquest sentit, ha subratllat que el projecte d’Esquerra Republicana és “col·lectiu”, i hi ha contraposat que “els projectes febles necessiten exercir el culte a la personalitat i giren entorn una persona en concret”. El president d’Esquerra Republicana ha destacat que Pere Aragonès “representa l’encarnació d’una lluita molt llarga, d’un esforç que ha tingut l’objectiu de servir un país i una societat”.
Jové: “L’única cosa per la qual no ens han pogut perseguir és per corrupció”
El president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha explicat que l’activitat política sota la repressió “és duríssima”. “Quan no pots dir determinades coses per telèfon, fer determinades reunions, quan has d’anar a veure companys a la presó”. “Encara avui som espiats i perseguits”, ha assegurat, i ha reblat: “L’única cosa que no ens han pogut posar a sobre i per la qual no ens han pogut perseguir ni posar a la presó és per càrrecs de corrupció”.
Malgrat aquesta pressió de la repressió, Jové ha destacat el pas endavant que van donar les persones que es van incorporar el 2017 a les llistes electorals d’Esquerra Republicana, entre elles Jenn Diaz i Ruben Wagensberg. “Va ser una sorpresa impressionant que diguéssiu que sí, perquè us hi jugàveu la pell”, li ha traslladat a Díaz, amb qui ha compartit conversa.
“És un orgull fer aquest acte en aquest espai, envoltada d’amics i amigues que hem compartit tant els darrers anys, entre exili, repressió i pandèmia”, ha expressat Jenn Diaz, que ha relatat com va trobar-se amb la Marta Rovira quan li va proposar presentar-se per ser diputada. “Jo no sabia res de política”, ha confessat. “‘Però et veuries a la comissió de Cultura o de Feminismes? Doncs això també és política’, em va contestar”.