Aragonès: 'No poden parlar d'unitat aquells que per la porta del darrere volien pactar amb el PSC una moció de censura contra altres independentistes'

Des de Tortosa, els republicans reivindiquen el Govern d'Aragonès com la millor garantia per evitar un transvasament de l'Ebre: "Que un president el descarti és excepcional, i això és perquè governa Esquerra Republicana"

"La unitat és ser-hi sempre". Així de contundent s'ha mostrat el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, després que el PSC hagi fet públic que els juntaires els proposessin "acabar amb la presidència republicana". "No pot ser que parlin d'unitat aquells que, per la porta del darrere, volien pactar amb el PSC una moció de censura contra altres independentistes", ha reblat el president en un acte de campanya a Tortosa de cara a les eleccions del 12M. Aragonès ha assegurat que "la unitat" és allò que fan els republicans, i no els de Puigdemont: "assumir l'organització de l'1-O, estar al costat de les institucions, i no votar en contra dels pressupostos".

Per aquest motiu, el president ha apel·lat a "fer impossible allò que Junts va proposar al PSC: acabar amb el Govern independentista", cosa que només es pot fer, diu, amb una "clara victòria republicana el proper 12 de maig".

Per la seva banda, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha fet una crida a concentrar el vot en Esquerra Republicana per la coherència històrica en fer avançar el progrés social i l'alliberament nacional. "El vot de tota la gent que sap perfectament els hem defensat més que ningú en les circumstàncies més difícils, per construir aliances i construir un país lliure i just", ha dit Junqueras des de Tortosa. Junqueras ha demanat el vot a assalariats, autònoms, estudiants i pagesos perquè Esquerra no s'ha rendit mai -ha citat els dirigents fundacionals assassinats i les lluites acumulades des del 1931- i es manté al costat de la gent. "Jo que estic inhabilitat, i que no aspiro a cap càrrec perquè no me'n deixen tenir cap, demano el vot per vosaltres, pels nostres fills i els nostres néts", ha reblat.

La cap de llista per Tarragona, Raquel Sans, ha reivindicat la priorització d'Esquerra per posar les polítiques públiques al costat de la gent, com la gratuïtat de l'I2, i ha fet una defensa de reconvertir el català en el ciment de la societat com ho va ser per als seus avis i la seva mare quan van arribar d'Azuaga. "Primer ens van dir que no hi havia un conflicte entre Catalunya i Espanya, i ara tenim derogació de la sedició i llei d'amnistia i alguns es pensen que es fa en 15 dies la llei, però nosaltres hem picat molta pedra; porta el segell d'Esquerra malgrat els insults i les crítiques", ha reivindicat Sans. I de la mateixa manera que amb les mesures antirepressiva, Esquerra farà "possible l'impossible" amb el finançament singular i amb l'horitzó de la independència. "De lliçons d'independentisme a la gent d'ERC, ni una", ha conclòs.

A més, el delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre i número dos per Tarragona, Albert Salvadó, ha reivindicat els noms dels ebrencs i ebrenques que l'acompanyen a les llistes republicanes. "Som la gent que treballem per fer un territori d'oportunitats", ha dit. En aquest sentit, el delegat ha recordat aquells governs que, a les terres de l'Ebre, només "posen projectes que no volen a la resta país, o ens treuen els recursos que tenim" i ha celebrat que Esquerra no sigui un d'ells: "que el president descarti el transvasament de l'Ebre és excepcional. I això passa perquè al Govern només hi ha Esquerra Republicana". Salvadó ha tancat la seva intervenció demanant el vot "en clau nacional, social i territorial": "Volem un país lliure, just, i on les Terres de l'Ebre siguin respectades".

La diputada al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, ha reivindicat amb orgull les sigles del partit que representa, Esquerra Republicana, el qual assegura que és l'únic que està "al costat de la gent i al costat de Catalunya". Un partit que subratlla que "no abandona mai el vaixell" i que aconsegueix que les coses passin. Així, des del Delta s'ha dirigit amb ironia al PSC, al "senyor Isla": "No volem que el Delta es torni a quedar sec, volem un cabal ambiental pel Delta. Volem aigua pels arrossars i les badies. Volem peixos i patos! Que m'entengui". Jordà ha clos la seva intervenció fent una crida a la mobilització "amb el cap ben alt": "Que guanyi Esquerra és que hi guanyi Catalunya!".

Lluís Salvadó, referent dels republicans a l'Ebre i responsable del Port de Barcelona, ha posat sobre la taula que els darrers anys Esquerra ha posat l'energia a construir-hi un projecte de dignitat. Salvadó, que ha valorat l'Estratègia Delta, també ha demanat als ebrencs tenir memòria en aquest sentit i en decisions del Govern Aragonès que ha frenat el transvasament de l'Ebre que altres partits com el PSC defensa. "El 2007 amb els embassaments al 30% ja estaven posant canonada, i és difícil per un govern no fer-ho; si no hi ha transvasament és perquè al capdavant del Govern hi ha Esquerra", ha reblat el republicà.

En la mateixa línia, la diputada al Parlament, regidora de l'Ajuntament de Tortosa i número 5 per Tarragona, Maria Jesús Viña, ha alertat de la política pro-transvasament dels juntaires: "Aquí, quan mana Convergència -es digui com es digui-", ha reblat en referència als de Puigdemont, "només hi tenim retallades i transvasaments, i no ho volem de cap manera!". Viña no ha volgut acabar sense criticar la gestió de Rodalies per part, ha dit, d'"aquells a qui els mana la Moncloa". "En tren, triguem més a pujar i baixar de Barcelona que fa 10 anys", ha clos la diputada.