Aragonès: “El recorregut del Govern de l’Estat depèn del compliment dels seus compromisos amb Catalunya”

El president encarrega a Economia elaborar una proposta de finançament singular per a Catalunya i anuncia la creació d’un Comissionat pel traspàs de Rodalies: “Anem per feina”

El Govern de la Generalitat activa el desplegament dels acords assolits per a l’inici de la legislatura a l’Estat: la llei d’amnistia, l’entrada a la fase resolutiva de la negociació del conflicte polític, el traspàs de Rodalies i l’obertura del camí cap a un finançament singular per a Catalunya. “Hi ha una nova etapa al país i el Govern està en marxa”, ha assegurat el president Pere Aragonès, i prova d’això són les decisions clau que ha pres aquest dijous el Consell Executiu en reunió extraordinària; entre elles, la creació d’un Comissionat pel Traspàs Integral de Rodalies, i l’encàrrec a la Conselleria d’Economia d’elaborar una proposta de finançament singular per a Catalunya.

“Des de la Generalitat afrontem aquesta nova etapa amb la màxima ambició, i també amb tota l’exigència cap al Govern de l’Estat”, ha asseverat Aragonès. De fet, el president ha deixat clar que “el desplegament i compliment dels acords determinarà també el desplegament i continuïtat de la legislatura que s’obre al Congrés dels Diputats”. És a dir, “el recorregut del nou Govern de l’Estat dependrà del compliment dels seus compromisos amb Catalunya”.

En concret, el Consell Executiu ha acordat:

  1. La creació d’un Comissionat pel Traspàs Integral de Rodalies, vinculat al Govern a través de la Conselleria de Territori, encarregat de vetllar per l’impuls, el desplegament i la implementació del traspàs. Per a aquesta tasca, el Govern ha confiat en el fins ara coordinador del Pla de Rodalies 2020-2030, Pere Macias, expert contrastat en l’àmbit de la gestió del sistema ferroviari.
  2. L’elaboració d’una proposta de finançament singular que passi per recaptar tots els impostos per part de la Generalitat i, per tant, amb l’objectiu de posar fi al dèficit fiscal. És un encàrrec que assumeix la Conselleria d’Economia i que haurà de tenir llest en tres mesos. La proposta es compartirà amb els agents socials i econòmics, i l’objectiu és portar aquest disseny a la propera comissió bilateral amb l’Estat. La Conselleria d’Economia també haurà d’elaborar una proposta per garantir que l’Estat compleix les inversions compromeses a Catalunya, cosa que passa per un mecanisme que permeti determinar les inversions que corresponen a Catalunya en cada pressupost general de l’Estat, assentar eines com les encomandes de gestió per garantir les execucions de les inversions, i fórmules de compensació si no s’executen.
  3. El seguiment de la tramitació de la llei d’amnistia, i l’acompanyament especial en les competències que corresponen a la Generalitat per part de les conselleres de Presidència i de Justícia, perquè aquest “punt d’inflexió” que suposa la llei tiri endavant
  4. La renovació del compromís per continuar treballant en el procés de negociació amb l’Estat per fixar, en els propers quatre anys, les condicions perquè la ciutadania de Catalunya pugui decidir votant el futur del país. En aquest sentit, el president ha demanat “sumar esforços i treballar conjuntament actors polítics, socials i econòmics del país” i ha afirmat que està “disposat a treballar totes les propostes amb mà estesa, amb els instruments que calguin, per enfortir la posició de Catalunya a la taula de negociació amb el Govern de l’Estat”.

“Anem per feina; perquè del que es tracta és que hi guanyi Catalunya. I si els acords no avancen, la legislatura de l’Estat no avançarà”, ha insistit el president.

Etiquetes