A proposta d’ERC el  Parlament avala per unanimitat prohibir que es talli l'aigua, la llum i el gas a famílies en risc d'exclusió

El diputat d’ERC, Pere Bosch, ha celebrat que el Parlament ha aprovat una moció d'ERC que insta el Govern a demanar a l'Estat la competència per tal de fixar els preus bàsics de l'energia amb l'objectiu de crear un sistema públic de preu social en els subministraments d'electricitat i gas natural i butà. Han votat a favor CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, mentre que el PPC s'ha posicionat en contra i C's s'ha abstingut. Un punt que sí que ha prosperat per unanimitat és el que aposta per promoure de forma immediata les mesures necessàries perquè les empreses subministradores d'energia i agua no puguin tallar l'aigua, la llum i el gas per impagament a famílies que rebin uns ingressos inferiors al salari mínim.

Tal com ha explicat Pere Bosch, el Parlament ha aprovat per unanimitat impulsar de forma immediata les mesures necessàries, incloses les normatives si cal, perquè les empreses subministradores d'energia i agua potable no interrompin el subministrament per impagament si no tenen un informe dels serveis socials bàsics, protegint les unitats familiars que rebin uns ingressos inferiors al salari mínim interprofessional o es trobin en una situació econòmica d'estat de necessitat. ‘A partir que el Govern comenci a aplicar el text aprovat serà impossible que se li pugui tallar a una persona la llum, l’aigua o el gas sense disposar de l’informe preceptiu dels serveis socials que tindrà en compte la realitat de la persona i unitat familiar, si hi ha infants, per sones a càrrec amb dependència etc per no vulnera la seva integritat física i els eu desenvolupament cognitiu com adverteixen molts informes'.

El text també insta el Govern a demanar a l'Estat la transferència en la fixació dels preus bàsics de l'energia per establir un sistema públic de preu social en els subministraments bàsics per a la llar d'electricitat, gas natural i butà. Es fixaran uns consums mínims vitals en funció del nombre de components de a llar i de les estacions de l'any, de forma que hi hagi consums diferents en funció de la climatologia.

Sobre la Renda Mínima d'Inserció s'han aprovat dos punts diferents que es refereixen a la seva reforma; definir un nou sistema que permeti que totes les persones que no puguin tenir accés a ocupabilitat, per motius socials i personals, tinguin accés a una renda mínima (ja sigui la RMI o altres ajuts) que permeti una subsistència digna, i iniciar un procés de diàleg amb els grups parlamentaris i els agents socials per aprovar una nova proposta de revisió de la RMI que parteixi de les conclusions del grup de treball de l'Acord Estratègic, els dictàmens del CTESC i les recomanacions del grup de treball sobre pobresa creat pel Departament de Benestar. Aquesta proposta també s'ha d'adequar a les necessitats de la lluita contra l'exclusió social i la garantia del dret subjectiu, tot abordant de forma especial les unitats familiars nombroses, les dificultats derivades de problemes laborals i les persones amb situacions de cronificació.

Per unanimitat el Parlament ha donat llum verda a presentar un informe trimestral en el que es detallin les dades sobre els perfils sociofamiliars dels sol·licitants i perceptors de la renda mínima d'inserció, desglossant els motius dels casos no admesos, tot plegat amb desagregació mensual i comarcal.

El text aprovat reclama a la UE que la Generalitat sigui l'autoritat que gestioni el fons d'excedents alimentaris que distribueix aquesta institució.

S’insta el Govern a incloure la distribució d'aliments en la propera Cartera de Serveis socials, així com millorar el suport i la transparència en les beques menjador. Segons el text aprovat, caldrà explicitar les dades sobre les peticions i les concessions de beques menjador relatives a pobresa infantil derivades des dels serveis socials; crear un protocol de detecció entre serveis socials, educatius i sanitaris per detectar infants que puguin patir desnutrició; redistribuir les beques menjador perquè arribin als alumnes amb més necessitat i atorgar beques per tot l'import en casos necessaris, i mantenir o incrementar la partida destinada a aquestes beques.

La moció també inclou mantenir les partides destinades al desenvolupament d'accions de lluita contra la pobresa respecte al pressupost liquidat del 2012, i totes aquelles partides que incideixen de forma directa en la infància. ICV-EUiA, PSC i CUP s'han abstingut en aquest punt en considerar-lo insuficient. El text també inclou reclamar a l'Estat la recuperació de totes les transferència finalistes destinades al Govern que s'han retallat des del 2010 en matèria social. ‘Es esperpèntic que el Govern espanyol retalli el 90% les aportacions finalistes a serveis socials que aporta a Catalunya mentre al nostre país hi ha tanta gent que pateix. És sens dubte un argument molt poderós a afegir a la llarga llista que fa que quedi molt clar que la única sortida del nostre país sigui tenir un Estat propi’, ha reblat Bosch.