Recaptar tots els impostos, un referèndum acordat i rellançar la llengua catalana, principals propostes d’Esquerra per al 12-M

Marta Vilalta: “La nostra proposta no passa perquè decideixi Madrid ni es basa en el que li passi a una sola persona. Són propostes perquè guanyi Catalunya”

Impulsar la celebració d’un referèndum acordat sobre la independència, un finançament singular perquè Catalunya recapti i gestioni tots els impostos, i rellançar la llengua catalana i la cultura com a pilars fonamentals de la nació, amb la creació d’una nova Conselleria de Política Lingüística. Aquestes són les principals propostes del programa electoral d’Esquerra Republicana que ha presentat aquest dijous la secretària general adjunta i cap de llista per Lleida, Marta Vilalta.

“És un programa electoral per governar, basat en la nostra convicció republicana i en l’experiència de gestió, i que té dos objectius principals: estar al costat de la gent i al costat de Catalunya en tots els reptes que té el país”, ha assegurat Vilalta, que ha destacat que es tracta d’un programa amb propostes concretes “per implementar el dia després de les eleccions”, però que també “dibuixa un horitzó de futur, l’horitzó republicà pel qual treballem els homes i dones d’Esquerra Republicana: com serà la República Catalana que construirem”.

La presentació ha comptat també amb la participació de la vicesecretària general d’Acció Política i Sectorial i coordinadora de la comissió redactora del programa, Sara Bailac, que ha explicat que cadascun dels 33 apartats del document conté la feina feta, les propostes programàtiques concretes de cada àmbit en clau republicana i dibuixa l’horitzó republicà amb les principals línies estratègiques d’Esquerra Republicana que han de ser els fonaments de la República Catalana. “Són més de 500 propostes perquè guanyi Catalunya”, ha afirmat.

“El programa electoral reflecteix una proposta de país que incorpora de manera transversal la perspectiva feminista i que està vinculada als reptes globals per al desenvolupament sostenible a través de la transformació verda”, ha detallat Vilalta.

El “compromís republicà” per al proper 12 de maig fa especial incidència en seguir reforçant i consolidant els serveis públics. En aquest sentit, aposta per ampliar la gratuïtat de l’escolarització a tota l’etapa de l’educació infantil, desplegar la limitació del preu dels lloguers, amb una inversió mínima de 1.000 milions anuals per a polítiques d’habitatge, i garantir l’equitat territorial i de resultats al Sistema de Salut de Catalunya arreu del país.

Els republicans es comprometen també a fer front a l’emergència climàtica, amb l’horitzó del residu zero i amb la consolidació de l’Energètica com empresa pública de generació i subministrament d’energia d'origen renovable. A més, situen una de les prioritats del proper mandat en seguir impulsant la reindustrialització del país, amb un model que competeixi en valor afegit, basat en el coneixement, i amb llocs de treball estables i de qualitat.

Una xarxa lila de país amb la implicació de tota la societat per prevenir les violències masclistes, l’agilització de l’Administració Pública i la lluita contra la corrupció, i mesures per a garantir serveis i oportunitats arreu del territori son altres de les propostes clau del programa electoral, que situa com a compromís ineludible el combat contra l’extrema dreta.

Tenim propostes, les estem explicant, i estem disposats a debatre-les”, ha subratllat Vilalta. “La nostra proposta no passa perquè decideixi Madrid ni es basa en el que li passi a una sola persona. Són propostes perquè guanyi Catalunya, per millorar el dia a dia de tota la ciutadania i també per avançar en l’horitzó de la República Catalana”, ha conclòs.

Consulta el programa electoral d’Esquerra Republicana en aquest enllaç.