Aragonès, Junqueras i Rufián
Aragonès, Junqueras i Rufián

Rufián ha donat la "benvinguda" a Pedro Sánchez per adonar-se que "hi ha fatxes al teu país" i li ha demanat "i ara què?". "Mentrestant, nosaltres farem la independència a casa nostra", ha sentenciat

El president i cap de llista a les eleccions del 12M, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest dimarts des de Santa Coloma de Gramenet "els resultats de l'èpica de la lluita quotidiana" per sobre dels personalismes com els de Sánchez o Puigdemont. "La nostra és l'èpica d'haver aconseguit a l'inici de la legislatura que 9 presos polítics fossin alliberats", ha dit Aragonès, qui també ha fet valdre "l'èpica de derogar la sedició i aconseguir l'amnistia" o "assolir el traspàs de Rodalies i acabar amb les retallades que alguns van fer amb moltes ganes". "Nosaltres ni robem ni enganyem. El nostre és un projecte col·lectiu que no va de persones concretes, no va de messianismes, sinó de la ciutadania de Catalunya", ha refermat Aragonès.

Aragonès també ha estat directe a Pedro Sánchez. "El que més m'indigna és els valors polítics que transmet amb els 5 dies de comèdia sense precedents", ha dit. "És una llàstima que el Partit Socialista s'hagi sumat en aquesta onada d'explotació dels sentiments més bàsics, aquesta onada de populisme". "Però tot acaba allà mateix: en un jo i un personalisme que tant mal ha fet a Catalunya i a l'estat espanyol", ha dit.


El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha fet referència a l'asfíxia que pateixen les finances de la Generalitat. "Els recursos que generem no es queden al país", ha dit des de Santa Coloma recordant que tot i les inversions i les bones dades macroeconòmiques hi ha molta gent patint al llindar de la pobresa. "I això és profundament injust, i nosaltres pensem en tothom, i per això voldríem que els recursos estiguessin a disposició de la gent que els genera i els necessita; per això també som independentistes", ha dit.

Junqueras, que ha reivindicat construir un futur de llibertat i justícia social per a la Catalunya dels vuit milions, he fet valdre la persistència d'Esquerra en la lluita contra la corrupció o en la millora dels serveis públics com l'educació. I també ha tret pit del fil roig que uneix els republicans d'avui als dels anys 30, els que van restaurar la Generalitat a finals dels 70 i als que van batallar arreu d'Europa en defensa de la llibertat i en contra del nazifeixisme. Per tots ells ha reclamat la confiança en Esquerra i perquè: "Nosaltres som qui va fer possible el referèndum del 2017, qui va portar les urnes a les escoles van ser els nostres; i quan tinguem l'oportunitat de tornar-ho a fer, ho tornarem a fer", ha conclòs.

  Aragonès reivindica l'èpica de la feina feta i s'allunya dels personalismes: 'Ni robem ni enganyem; el nostre és un projecte col·lectiu'

Gabriel Rufián, al seu torn, ha justificat els motius pels quals vol la independència de Catalunya, i dirigint-se a Pedro Sánchez, ha dit, "ara t'adones que hi ha fatxes al teu país? Benvingut. I ara què?". "T'ho diguem els republicans, alguns van tenir 1.314 dies, 4 anys, de reflexió a una cel·la". "Però la pregunta important és: i ara què?", ha remarcat Rufián. "Els representants d'un partit amb una història gloriosa antifeixista, amb un president afusellat pel feixisme, a part de dir i ara què i benvingut, diguem que ha de canviar el poder judicial i mediàtic del seu país", ha subratllat referint-se a Pedro Sánchez. "Mentrestant nosaltres farem la independència a casa nostra", ha conclòs.

L'eurodiputada i candidata a les eleccions del 9 de juny, Diana Riba, ha demanat el vot per Esquerra perquè és qui "millor treballa per als interessos" de la ciutadania. Ho ha dit posant d'exemple que, a diferència d'ERC, els diputats de PP, PSOE i Junts han votat a favor dels tractats de lliure comerç que condemnen la pagesia catalana. Riba ha reivindicat Esquerra com a eina per fer feina, especialment després del "serial" que Pedro Sánchez ha protagonitzat els darrers dies, que és "perillós, insolidari i frívol". Perillós perquè utilitza el càrrec per "manipular les institucions en benefici propi"; insolidari; per oblidar-se de centenars de persones represaliades i assetjades políticament -"com si no hi hagués res més enllà d'ell i de les seves circumstàncies"-, i frívol per jugar amb la gent per fer "comèdia barata". "Per aquí, Esquerra no hi passa", ha etzibat.

La diputada Ana Balsera, de Santa Coloma de Gramenet, ha reivindicat la feina feta per Esquerra al Baix Besòs. "Durant anys hem estat a un calaix, no érem la prioritat del país, però això va canviar fa tres anys amb la Generalitat republicana", ha afirmat. Balsera ha destacat projectes singulars com el de les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs on s'ubicarà la Catalunya Media City o l'ampliació de la línia 1 del metro que ha de connectar Badalona i Santa Coloma de Gramenet.