Els republicans proposen la creació d'una comissió d'estudi, que també hauria d'abordar les conseqüències de la intel·ligència artificial sobre el mercat de treball
Esquerra Republicana ha proposat crear una comissió al Parlament per estudiar l’impacte de plataformes com Amazon o Glovo en l’economia. Els republicans compleixen així amb el mandat del Parlament derivat d’una moció sobre l’economia de plataformes presentada per Esquerra. El text que la cambra va aprovar, doncs, ja preveia la creació d’una comissió amb aquest objectiu, i ara els republicans fan el pas formal per crear-la i proposen afegir-hi al pla de treball estudiar les conseqüències de la intel·ligència artificial en el mercat de treball.
El diputat republicà Jordi Albert, ha destacat la iniciativa del Parlament, esdevenint, així, pioner en aquest àmbit. “Per primera vegada, un parlament abordarà de forma acadèmica i científica l’impacte que l’economia de plataformes té sobre la classe treballadora”, ha dit Albert.
Pels republicans, l’activitat econòmica d’aquest tipus de plataformes és un fenomen creixent i comporta també unes conseqüències negatives, orfes encara de regulació. Davant les denúncies de vulneració de drets laborals en els casos de grans empreses, com Amazon o Glovo, Esquerra Republicana creu necessària una legislació específica per fer-hi front. En aquest sentit, la creació d’una comissió al Parlament de Catalunya permetrà començar a recopilar informació de les conseqüències socials i econòmiques que se’n deriven i establir, així, unes primeres bases per regular-ne l’impacte.
El grup parlamentari d’Esquerra Republicana reafirma el seu compromís amb el model català de comerç de proximitat perquè “afavoreix una distribució més equitativa dels guanys i garanteix la cohesió social”, tal com especifica el text registrat al Parlament. “Volem posar de relleu l’impacte real de l’economia de plataformes sobre la classe treballadora del nostre país i sobre el desenvolupament empresarial”, ha dit el diputat republicà.
Aquest model, afegeixen els republicans, es veu encara més amenaçat amb el desenvolupament de noves tecnologies, com la intel·ligència artificial, que també pot perjudicar a les persones treballadores. Aprofitant, doncs, l’oportunitat que oferirà aquest òrgan parlamentari, Esquerra vol que la comissió analitzi també els efectes de la intel·ligència artificial en el mercat de treball. Com asseguren els republicans, incloure aquesta dimensió en el mateix objecte de la comissió permetrà abordar el fenomen de la digitalització sobre els mercats laborals des d’una perspectiva molt més àmplia.
Com ha dit Albert, l’objectiu és “obrir l’òptica perquè les conclusions siguin el màxim acurades possibles; que ens ajudin a millorar com a societat i a defensar els drets laborals dels treballadors i treballadores del nostre país”.