Oriol Junqueras, en un acte d'Esquerra
Oriol Junqueras, en un acte d'Esquerra

Esquerra Republicana celebra que l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi reforçat la doctrina Junqueras en el cas de l'escó a Brussel·les de Carles Puigdemont i Antoni Comín. La doctrina Junqueras és el resultat de la via que va obrir Andreu Van den Eynde el 2019 i que va permetre que el TJUE deixés clar que la condició d'eurodiputat s'obté des de l'elecció a les urnes, al marge dels procediments interns de cada estat membre.

Aquest dimarts l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha lamentat que el TGUE fes cas omís de la doctrina Junqueras per valorar un recurs de Puigdemont i Comín sobre els seus escons.

Esquerra Republicana considera una molt bona notícia la posició de l'advocat general Tribunal de Justícia, i espera que aquest posicionament es ratifiqui en la propera sentència. Els republicans reivindiquen en aquest sentit la feina que han fet en clau de lluita antirepressiva també a Europa per beneficiar tots els afectats en causes de repressió política, una feina que se suma als indults, a la derogació de la sedició i a la llei d'amnistia.

Per a Oriol Junqueras la doctrina no va arribar a temps per les maniobres del jutge Marchena i per la sentència ferma del Suprem, però ha permès que els eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí hagin estat eurodiputats aquests anys i hagin tingut la immunitat que el càrrec comporta. Esquerra està convençuda que el moviment d'aquest dimarts, un cop hi hagi sentència, ha de servir per garantir l'accés als escons en properes legislatures europees al marge de l'obligació de jurar la Constitució, exigida per la JEC, i només en funció dels resultats electorals.