Amorós: ‘Per renovar el teixit productiu i sortir de la crisi, ara toca emprenedoria’

El Grup Parlamentari d’ERC ha organitzat al Parlament una jornada de debat sobre la futura Llei de Suport a l’Emprenedoria i el Treball Autònom. El portaveu d’ERC a la comissió d’Empresa i Ocupació, Oriol Amorós, ha destacat que es tracta d‘una llei que vol fer les coses més fàcils a la gent que emprèn’. Amorós ha explicat que la crisi ja ens ha portat fins a prop de 900.000 aturats a Catalunya. ‘Ni les grans empreses ni el sector públic tenen perspectives de crear llocs de treball en quantitats suficients, la crisi ha acabat amb sectors d’activitat sencers i només en sortirem apostant per noves activitats: la creació de noves empreses és una prioritat i cal que el país sigui al costat de tothom que vulgui emprendre’.

Amorós ha destacat que els temes importants que afecten el treball autònom depenen de l’Estat, com la separació del patrimoni personal i professional, la regulació dels béns inembargables, les bonificacions fiscals per a les primeres contractacions, la millora de la cobertura de les incapacitats laborals transitòries, la racionalització i millora de la cobertura per cessament de l’activitat, la prestació per desocupació, l’equiparació de drets i deures de la protecció del RETA i el Règim General, la simplificació comptable, i els percentatges mínims de l’activitat creditícia bancària orientats al treball autònom, la micro i la petita empresa. ‘És veritat també que l’Estat anuncia la Llei de l’emprenedoria, compromís que també han incomplert, per aquests temes cal també que tinguem estat’.

Amorós ha destacat que ‘tot i així, des de la Generalitat es poden emprendre moltes accions, aquesta Llei és una bateria de mesures de suport als emprenedors’ i les ha agrupat en 11 propostes a les quals afegeix un bloc diferenciat sobre el primer problema actual dels emprenedors: el finançament. ‘Ara que el finançament bancari ha pràcticament desaparegut, és urgent construir un sistema de finançament alternatiu, i amb aquesta llei introduïm 10 noves propostes en aquest àmbit’.

Les 11 primeres propostes recullen l’educació transversal en valors; la universitat, la simplificació administrativa, l’administració electrònica, l’impacte empresarial, la normativa consolidada, el pla estratègic d’igualtat, la carta de serveis, l’observatori TRADE; la promoció de la salut i seguretat laboral, i l’activació del Consell del Treball Autònom de Catalunya.

Pel que fa a noves idees per al finançament de les empreses que comencen, la proposició de Llei inclou la preferència pels petits en els terminis de pagament, el compte únic de relació PIME-administració (on compensar impostos i pagaments), facilitar la capitalització de la prestació de l’atur per emprenedors cooperatius i individuals, una línia extraordinària de l’ICF, l’impuls de les cooperatives de crèdit, l’adaptació dels requisits de l’ICF a les característiques dels petits, regular la figura del mediador financer, regular i incentivar els inversors informals (business angels) i equiparar el tracte fiscal a les inversions en projectes autònoms i entitats societàries.