El diputat del Grup Republicà Ruben Wagensberg
El diputat del Grup Republicà Ruben Wagensberg

El diputat del Grup Republicà, Ruben Wagensberg, ha denunciat que la venda d’armes a l’Aràbia Saudita és una violació del dret internacional

El Parlament ha donat llum verda a una moció del Grup Republicà, presentada pel diputat Ruben Wagensberg, sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita. Arran d’aquesta moció, el Parlament instarà al Govern de la Generalitat a exigir al govern espanyol que suspengui la transferència d’armes i denegui les autoritzacions d’exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita que podrien ser utilitzades al conflicte del Iemen.

El diputat ha recordat que l’Estat espanyol és el setè exportador d’armes a escala mundial i ha compartit unes dades alarmants: només l’any passat, l’Estat va vendre material de defensa per valor de 4.347 milions d’euros i la comissió interministerial a la qual els fabricants d’armes han de demanar permís cada cop que fan una venda va donar llum verda, durant el 2017, a un 280% més de vendes que l’any anterior. “És molt preocupant”, ha dit Wagensberg, “i tot apunta que aquesta tendència anirà a més”.

“L’Estat espanyol ha fet una aposta política claríssima per la indústria armamentística”, ha prosseguit el diputat, “i el problema no és només el volum, sinó també el destí de les exportacions, on hi trobem països que vulneren clarament els drets humans, com Israel, Egipte o l’Aràbia Saudita, que actualment està fent la guerra al Iemen”. Aquesta guerra ha estat qualificada per les Nacions Unides com “la catàstrofe humana més gran de l’actualitat”: 22 milions de persones necessiten ajuda humanitària per sobreviure. “I si hi ha tanta gent que necessita ajuda per sobreviure és degut als més de 18.000 bombardejos o al bloqueig marítim imposat per l’Aràbia Saudita amb vaixells que surten, entre d’altres llocs, de l’Estat espanyol”, ha criticat Wagensberg.

L’Estat espanyol ha fet una aposta política claríssima per la indústria armamentística, i el problema no és només el volum, sinó també el destí de les exportacions
Ruben Wagensberg Diputat del Grup Republicà al Parlament
 Ruben Wagensberg en un moment de la seva intervenció
Ruben Wagensberg en un moment de la seva intervenció

Mentrestant, “l’Estat s’està saltant de manera escandalosa el dret internacional”, ha denunciat. El Tractat sobre el Comerç d’Armes, ratificat per Espanya el 2014, prohibeix vendre armes a països que podrien utilitzar-les per combatre genocidis, crims contra la humanitat o crims de guerra. I dues resolucions del Parlament Europeu, una del febrer de 2016 i una altra del setembre de 2017, defensen la necessitat urgent d'imposar un embargament a la venda d'armes a l’Aràbia Saudita.

“També hi ha un informe d’aquest mateix agost on el consell dels drets humans de l’ONU recomana abstenir-se de subministrar armes que poden ser utilitzades a la guerra del Iemen, i les armes espanyoles no només tenen el risc de ser utilitzades en aquesta guerra, és que està constatat que són utilitzades”. I no només al Iemen: Wagensberg ha explicat que “moltes armes espanyoles també són venudes a forces rebels o a yihadistes que actuen, per exemple, a Síria”.

El diputat ha acabat emplaçant la resta de diputats a “investigar i denunciar aquest ‘xiringuito’ que tenen la indústria armamentística, la monarquia, els ministres de Defensa com Pedro Morenés i els alts càrrecs de defensa que acaben vinculats amb les indústries d’armament, que generen milions i milions d’euros alhora que generen milions de refugiats i de morts”.