Conseller Mascort en roda de premsa / ACN
Conseller Mascort en roda de premsa / ACN

L’executiu també augmenta de 90 a 200 milions d'euros els ajuts al món local per pal·liar els efectes de la sequera

Tot i que encara no s'ha declarat l'estat d'emergència per la sequera, el Govern de la Generalitat ha aprovat avui diverses mesures per optimitzar l'ús de l'aigua i avançar-se abans d'arribar a aquest escenari en el sistema Ter-Llobregat. Aquestes mesures també afectaran els municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella, a l'Alt Empordà, que ja estan en emergència.

Concretament, ha donat llum verda a tres acords que tenen per objectiu aplicar modificacions puntuals en el Pla de Sequera, definir accions en sectors com el ramader i l’urbanístic; i fixar uns cabals d’emergència en els rius Ter, Llobregat i Muga per preservar el volum d’aigua als embassaments.

Les noves restriccions, que es posaran en marxa quan les reserves dels embassaments estiguin al límit del 16%, inclouen la possibilitat de reomplir parcialment piscines esportives i terapèutiques, reg de zones verdes i jardins públics amb aigua regenerada o freàtica, i limitacions en l'ús estètic de l'aigua en fonts ornamentals. També es permetrà el reg de camps d'esports amb aigua no potable i es prohibiran activitats lúdiques amb aigua.

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort ha explicat en roda de premsa que “es flexibilitzen algunes mesures del pla de sequera perquè, quan s’entri en emergència, es puguin regar els arbres amb aigua freàtica o regenerada” i ha afegit que “els equipaments esportius podran regar camps i omplir piscines si ho compensen amb un estalvi equivalent”.

A més, es prohibeixen les dutxes de platja, i de neteja de peus i el rentat de qualsevol tipus de vehicle, excepte si es fa en establiments comercials que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua. També queden prohibits tots els actes públics o privats que comportin aigua, com pistes de gel, festes de l'escuma i altres jocs o activitats lúdiques amb aigua.

Finalment, l’executiu, ha anunciat que s’augmentarà de 90 a 200 milions d'euros els ajuts al món local perquè puguin realitzar inversions per fer front a la sequera. Aquesta ampliació pressupostària es preveu que vagi destinada a reparar fuites de les xarxes municipals, a l’adaptació al canvi climàtic i, sobretot, per pal·liar els efectes de la sequera.