La diputada Alba Camps parla amb les diputades Montserrat Fornells i Marta Vilalta, abans del ple monogràfic sobre pagegia
La diputada Alba Camps parla amb les diputades Montserrat Fornells i Marta Vilalta, abans del ple monogràfic sobre pagegia

Els republicans canalitzen demandes de la pagesia per aconseguir preus justos i plantegen mesures com la Renda Bàsica Agrària i la desburocratització

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha registrat al Parlament una doble proposta amb l’objectiu de garantir preus justos per a la pagesia. Per una banda, els republicans exigeixen a l’Estat una modificació de la llei espanyola de la cadena alimentària per assegurar la sostenibilitat de les explotacions agràries i ramaderes amb mesures com prohibir la venda sota el preu de cost. I de fet aquest dimecres Esquerra presentarà a Madrid la reforma de la Llei de la cadena alimentària.

I per l'altra, Esquerra Republicana planteja la Distribuïdora Pública Alimentària, una empresa pública que compri i distribueixi els productes del sector primari a preus justos i asseguri la competitivitat de la pagesia. La Distribuïdora ha de servir per garantir el dret a una alimentació saludable, sostenible i assequible per a tota la ciutadania.

Les propostes d’Esquerra al monogràfic de pagesia

A més d'aquestes dues iniciatives per assegurar uns preus justos, i amb l'objectiu de treballar per la viabilitat del sector primari, els republicans proposen crear la Renda Bàsica Agrària, una retribució destinada a les petites explotacions per afavorir-ne la supervivència. Aquesta mesura també hauria de ser una eina per arrelar el relleu generacional al sector i, per tant, en clau d'equilibri territorial.

El grup parlamentari d’Esquerra recull les demandes del sector també al voltant de la desburocratització a través de l’habilitació d’una finestreta única que aglutini i simplifiqui totes les gestions administratives. De fet, el Govern de la Generalitat ja hi està treballant, i té previst que aviat entri en funcionament. Una de les propostes de resolució també proposa una Xarxa Pública de Gestió i Acompanyament Agrària de caràcter comarcal que faciliti un servei d’acompanyament integral pròxim, àgil i transparent.

Els republicans també aposten per acompanyar la pagesia davant de l'emergència climàtica, i per això una de les propostes de resolució recull mecanismes per adaptar-s'hi. Per exemple, un sistema d’assegurances propi de Catalunya que doni cobertura econòmica al sector agrari davant els fenòmens meteorològics adversos.

Finalment, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana també exigeix a l’Estat decisions fermes davant les reivindicacions del sector. Per això, demana moure fitxa a Europa especialment en dos sentits: d'una banda, per combatre la competència deslleial d'alguns acords de lliure comerç -Esquerra s'ha quedat sola votant-hi en contra al Parlament Europeu. I de l'altra, els republicans també reclamen que sigui el Govern qui gestioni directament les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna) per evitar greuges de grans productors cap a les petites i mitjanes explotacions.

Esquerra és un dels quatre grups parlamentaris que ha facilitat la participació de quatre entitats agràries a la sessió d'aquest dimarts, i recull, amb aquesta i altres mesures, demandes que les entitats agràries van pactar amb el Govern després de les reunions de la setmana passada.

 El conseller David Mascort
El conseller David Mascort