Eugeni Villalbí, diputat i portaveu dels republicans a la comissió d'Acció Climàtica del Parlament, en una intervenció a l'hemicicle.
Eugeni Villalbí, diputat i portaveu dels republicans a la comissió d'Acció Climàtica del Parlament, en una intervenció a l'hemicicle.

Villalbí: “A alguns els molesta que les institucions catalanes sí que facin els deures”

Esquerra Republicana exigeix al PSC-PSOE accelerar les obres per fer front a la sequera i denuncia les traves de l’Estat en l’impuls de les actuacions prioritàries. Ho fa després que divendres una delegació del seu grup parlamentari visités les instal·lacions de la dessalinitzadora de la Tordera, que el Govern ampliarà pròximament assumint-ne el cost després d’un vaivé de tràmits entre institucions provocat pels entrebancs del PSC-PSOE.

Els republicans lamenten, doncs, els esculls que l’Estat ha posat els darrers mesos en actuacions urgents per combatre la sequera i que han demorat, per exemple, l’inici de les obres per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera entre nou i dotze mesos.

Esquerra Republicana acusen els partits de Salvador Illa i Pedro Sánchez prometessin, falsament, assumir el cost d’aquesta obra. De fet, com denuncien els republicans, no només no n’assumiran el cost, sinó que l’Estat n’ha duplicat els tràmits tècnics endarrerint-ne l’ampliació en un context d’urgència. En aquest sentit, Esquerra celebra que la Generalitat assumeixi el cost d’aquesta actuació i reentomi el projecte, fet que permetrà començar pròximament les obres.

El diputat republicà i portaveu a la comissió d’Acció Climàtica, Eugeni Villalbí, agraeix al Govern la seva tasca. “Per molt que hi hagi qui fa de la sequera una guerra de l’aigua, el Govern continuarà treballant, malgrat les traves que sovint troba en altres formacions”, diu Villalbí.

 El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una sessió de control al Parlament de Catalunya.
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una sessió de control al Parlament de Catalunya.

Aquest és un entrebanc més que se suma als impediments de l’Estat, no només en actuacions concretes sinó també en iniciatives del Parlament de Catalunya. Sense anar més lluny, mentre el Parlament de Catalunya aprovava una llei per abastir a la ciutadania d’aigua en un context de sequera històrica, el PSC-PSOE amenaçava en portar el nou marc legal al Tribunal Constitucional. Eugeni Villalbí lamenta l’actitud dels socialistes davant la tasca del Parlament. “A alguns els molesta que les institucions catalanes sí que facin els deures”, assegura el diputat republicà.

L’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera permetrà quadruplicar la capacitat d’aquesta infraestructura, que passarà de produir 20hm3 anuals a 80hm3. Aquests 80hm3 se sumaran als 60Hm3 de les instal·lacions del Prat i als futurs 20Hm3 de Cunit-Cubelles, de manera que Catalunya doblarà en pocs anys la quantitat d'aigua dessalada i passarà dels 80hm3 actuals als 160hm3. Un volum que equival a un 23,4% del total de la capacitat dels embassaments de les conques internes. Així, és una actuació més del Govern de Pere Aragonès que se suma totes aquelles incloses en el pla especial de la sequera per poder afrontar amb garanties la falta d’aigua a Catalunya.