Consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Mertitxell Serret /ACN
Consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Mertitxell Serret /ACN

Esquerra Republicana celebra el primer pas al Parlament per la creació d'un cos de professionals especialitzats en acció exterior

El Ple del Parlament ha donat llum verda al projecte de llei del Govern per crear un cos de personal especialitzat en acció exterior i relacions amb la Unió Europea amb l'objectiu d'enfortir la projecció internacional de Catalunya. Un ampli consens format per Esquerra Republicana, PSC, Junts, CUP i Comuns han donat suport a la tramitació parlamentària, tombant les esmenes a la totalitat de la dreta i l'extrema dreta.

El cos serà present en diversos departaments, de manera que reforçarà la transversalitat de l'acció exterior catalana i assegurarà un major retorn de les polítiques públiques del Govern al país i a la ciutadania.

Pels republicans, el cos d'acció exterior és una peça clau per avançar en el desplegament de l'acció exterior catalana. Com ha dit el diputat d’Esquerra Republicana Jordi Albert, el cos d’acció exterior “és imprescindible” perquè “ aporta un nivell de professionalització i rigor clau en la defensa dels interessos de Catalunya”.

Una mostra més del compromís del Govern en la projecció internacional de Catalunya, que se suma a l'obertura de la vint-i-unena delegació de la Generalitat, a Corea del Sud, durant les darreres setmanes.

De fet, el Govern mai havia tingut tantes delegacions a l'exterior com ara i això ja dona els seus fruits. En el darrer any, l’executiu ha recuperat la interlocució al màxim nivell amb les institucions europees i ministres de diversos estats europeus. Tot plegat per obrir camí a la societat catalana i crear més oportunitats al país.

El projecte de llei s'ha pogut tramitar a través del procediment d'urgència extraordinària -el que agilitza al màxim els terminis- després que Esquerra Republicana presentés una petició a la Mesa en aquesta direcció. Un cop validat aquest pas, el projecte de llei podrà continuar la tramitació parlamentària, ara en ponència de llei.