Sara Bailac, Joan Queralt, Laura Castel i Marta Vilaret reunits amb la delegació de la Comissió de Venècia.
Sara Bailac, Joan Queralt, Laura Castel i Marta Vilaret reunits amb la delegació de la Comissió de Venècia.

La portaveu republicana al Senat, Sara Bailac, denuncia que "qui no compleix els estàndard democràtics és la part del Poder Judicial espanyol que persegueix a independentistes catalans per la seva ideologia"

Esquerra Republicana s'ha reunit aquest dijous amb una delegació de representants de la Comissió de Venècia, organisme consultiu del Consell d'Europa, dins de les trobades previstes d'aquest organisme amb diferents partits polítics catalans i espanyols, arran de la petició d'un informe per part del Partit Popular sobre la llei d'amnistia. Per part dels republicans han assistit la portaveu del Senat, Sara Bailac; el senador i expert en Dret Penal, Joan Queralt; la senadora i membre de la PACE, Laura Castel; i la vicesecretaria general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d'Esquerra, Marta Vilaret. A la reunió que s'ha celebrat al Congrés ha assistit la diputada Pilar Vallugera.

Els republicans han informat en roda de premsa de les qüestions relacionades amb la llei d'amnistia que han traslladat als membres de la Comissió de Venècia. Tal com ha dit Bailac, han defensat que la norma "s'ajusta perfectament a l'ordenament jurídic espanyol i respecta els estàndards democràtics de l'estat de dret, també en l'àmbit europeu". Bailac ha denunciat que "qui no ho fa és la part del Poder Judicial espanyol que persegueix a independentistes catalans per la seva ideologia". A més, la republicana ha pogut detallar aspectes de la llei que demostren que aquesta respecta "els principis de legalitat, igualtat, de separació de poders i de tutela judicial efectiva”. “Al contrari del que diu el Partit Popular que només busca fer soroll”, ha reblat.

Bailac ha volgut deixar clar a la Comissió de Venècia que davant les mentides del PP sobre la llei d'amnistia i l'intent de la dreta política judicial de criminalitzar l'independentisme, "la llei d'amnistia és necessària, és legítima i torna a la política un conflicte polític". En aquest sentit, Bailac els ha traslladat que la llei compta amb un "el suport d'una majoria reforçada al parlament espanyol, així com de la majoria del poble de Catalunya".

Per una altra banda, Laura Castel els ha explicat com la llei d'amnistia és fruit "d'un camí de negociació" per resoldre el conflicte polític entre l'Estat espanyol i Catalunya, que va començar fa anys, i que ha anat donant resposta i avançant en totes aquelles qüestions en matèria antirepressiva que Esquerra Republicana ha anat plantejant. En aquest sentit, ha recordat el reconeixement del conflicte polític per part de l'Estat, els indults i la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició, un procés que "es concreta ara en aquesta proposta de llei d'amnistia".

Finalment, Bailac ha informat que la delegació de la Comissió de Venècia s'ha interessat per un fet que desconeixia, i que afecta el procediment de la llei, com és la "reforma exprés" del reglament del Senat que va impulsar en solitari el Partit Popular per "entorpir la tramitació de la llei d'amnistia", i que els republicans no consideren "apropiada". “Per això vam presentar, juntament amb tota la resta de grups parlamentaris, una reconsideració a la Mesa de la cambra", ha exposat. Bailac s'ha mostrat satisfeta de poder denunciar davant la Comissió de Venècia aquesta situació, que no "va seguir els tràmits regulars".