Esquerra Republicana proposa recaptar tots els impostos mentre Catalunya no sigui independent

Els republicans proposen una llei de finançament singular per posar fi al dèficit fiscal, i també mesures de reparació prèvies per pal·liar el deute econòmic acumulat per l'Estat espanyol

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha registrat aquesta setmana al Parlament les conclusions de la Comissió que els darrers mesos ha analitzat el deute històric de l'Estat amb Catalunya. Els republicans consideren que, que Catalunya sigui un estat és la forma més resolutiva i eficaç per aconseguir la gestió plena dels recursos, posar fi a les disfuncions del model de finançament i corregir per tant també el deute històric que acumula l'Estat amb Catalunya.

Així mateix, en el mentrestant, i sobre el dèficit fiscal, els diputats i diputades republicans veuen només una via per fer que la fiscalitat de Catalunya reverteixi en millores en el dia a dia de la ciutadania: una llei de finançament singular per a Catalunya que posi en mans de la Generalitat la gestió i la recaptació dels impostos generats per Catalunya. Així ho apunten les conclusions dels republicans, que recullen reflexions i propostes dels experts i que van en la línia d'arribar a acords amb altres grups parlamentaris, amb qui ja s'ha treballat coordinament, abans de l'aprovació final en comissió.

De fet, el dèficit fiscal és una de les prioritats d'Esquerra Republicana per encarar les possibles negociacions de cara a la investidura del govern espanyol, així com el traspàs de Rodalies -mesures per avançar en el benestar de la ciutadania-, l'amnistia i l'autodeterminació. I les conclusions d'aquesta comissió parlamentària poden servir de base d'acord amb les recomanacions dels experts.

En aquest sentit, algunes de les conclusions d'Esquerra, que encara s'han de votar, preveuen també mesures de reparació del deute històric. Una correcció per compensar l’infrafinançament sofert al llarg de dècades i absolutament necessàries tenint en compte que el nou model només corretgiria el dèficit des de l'entrada en vigor en endavant. Els republicans recorden que durant el debat parlamentari en comissió, un dels compareixents va xifrar aproximadament el greuge acumulat en 456 mil milions d'euros des de 1986.

A banda doncs de configurar un nou model de finançament singular mentre Catalunya no sigui un estat independent, cal corregir el deute i el dèficit del sistema actual: a través de cancel·lar el deute públic de la Generalitat en mans de l'Estat, complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut per compensar les inversions pressupostades i no executades entre 2014 i 2023, així com revertir l'infrafinançament estructural en sanitat.

Finalment, els republicans també conclouen que l'aportació de Catalunya a la seguretat social ha estat, de forma continuada, molt més gran que les prestacions rebudes. Per la qual cosa, davant d'una Catalunya independent, l'estat espanyol hauria de compensar les futures pensions de les persones que tindran dret a rebre-les en un futur un cop jubilades.