Pilar Vallugera en l'acte de presentació de la candidatura al Congrés per Barcelona /Paula Roque
Pilar Vallugera en l'acte de presentació de la candidatura al Congrés per Barcelona /Paula Roque

Vallugera, diputada al Congrés des de 2019, és una amant de la cuina i del ganxet

Pilar Vallugera, nascuda a Barcelona, es descriu com una feminista convençuda. La lluita per a l'alliberament personal i col·lectiu, basat en la justícia social, defineix el seu pensament polític, que l'ha portat a ser diputada del Congrés des del 2019.

És llicenciada en Dret per la UB i va ser regidora d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona del 2003 al 2007 i portaveu del grup, des d'on va impulsar el Fòrum Mundial de les Dones els 2004.

A les pròximes eleccions del 23 de juliol, es torna a presentar per ser reelegida diputada del Congrés. En recollim 10 coses que potser no sabies:

  1. Va començar la carrera de Filosofia, però, posteriorment, va canviar a la de Dret. Convalidava estudis, feina i militància, i els horaris eren incompatibles, per això, va acabar la carrera quan ja era mare de dos fills. "Em va permetre estudiar molt i gaudir-ho d'una manera extraordinària, que als 18 o 20 anys no hagués fet",.
  2. L'entusiasma la cuina, la considera una de les seves vies d'escapatòria. "Ho inclou tot, l'amor a les persones per qui cuines, pensar què els hi pot agradar, la gaudeixo molt", reflexiona Vallugera. "Els que es queixen, però, són els que venen després a netejar la cuina, perquè això sí, jo cuino, però no netejo", admet.
  3. Li encanta treballar fent servir les mans com per exemple, amb el bricolatge, a l'hort, fent mitja o ganxet. "Són les aficions de la meva mare, de les dones que m'han precedit", rebla la diputada al Congrés.
  4. Es desviu pels seus dos fills. “Els dies més feliços de la meva vida és quan els vaig tenir”, explica. I tot i que no els veu tant com li agradaria, els estima "d'una manera incondicional. A vegades, massa intensa, i per ells, indubtablement, també", diu rient.
  5. A part dels seus fills, té tres gats acollits a casa, un dels quals està malament d'un ull, i un altre, dels dos. També havia tingut un gos, fa uns anys, que "estimava amb bogeria".
  6. Vallugera milita a l'independentisme des que tenia 15 anys. Recorda una pintada que va fer aleshores, "amb tanta mala sort" que era la paret de la seva escola i la van portar a comissaria. "Va ser un drama familiar", rememora.
  7. El seu avi formava part de l'Estat Català i va anar a la guerra amb la columna Macià-Companys. Després, però, va patir exili interior. "Aquesta història m'ha vinculat per sempre més a la lluita per la independència", afirma.
  8. Li agrada molt conduir sola amb la música a tot volum, ho gaudeix com un moment per concentrar-se, gaudir i relaxar-se.
  9. Prefereix posar-se a treballar quan les idees estan ben assentades i madures, encara que, a vegades, signifiqui anar a contra-temps. "Això lliga amb el que em diuen, que soc una intensa, lamentablement", assumeix la diputada.
  10. En relació amb la seva feina al Congrés, assegura que moltes vegades se'n va a casa o a l'hotel "fotuda, tocada, empipada i ferida", per les coses que veu o que li expliquen i no pot resoldre. "Em costa molt separar, saber posar una barrera entre el que la gent considera que és feina, però que jo no entenc com a feina, ho entenc com una vocació, com és la vida", reconeix.