Pilar Vallugera, al debat de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats / Paula Roque
Pilar Vallugera, al debat de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats / Paula Roque

La diputada d’Esquerra Republicana subratlla la importància d’aprovar la norma: “Hi ha milers de persones que fa 7 anys que tenen les vides penjant d’un fil”

“La llei d’amnistia té la robustesa suficient per no anar canviant en funció de les investigacions prospectives de jutges que clarament volen fer naufragar aquesta llei, que prevariquen”, ha asseverat la diputada d’Esquerra Republicana Pilar Vallugera, referint-se a jutges com Manuel García-Castellón, en el debat celebrat aquest dimarts al Congrés dels Diputats. “Cal que nosaltres, avui, perdem aquesta oportunitat?”, s’ha preguntat.

La republicana defensava així l’aprovació d’una norma que, després de diverses esmenes, comptava amb el suport d’una majoria parlamentària, però que finalment no ha prosperat pel vot negatiu de Junts per Catalunya. Ara, retornarà a la Comissió de Justícia, que podrà elaborar un nou dictamen en el termini d’un mes i tornar a portar-lo a votació del ple.

“Aquesta amnistia no va de Puigdemont o de Rovira, va de les milers de persones que fa 7 anys que tenen les seves vides penjant d’un fil perquè l’Estat les està reprimint”, ha subratllat Vallugera. “Va de demostrar, també a Europa i al món, la falta democràcia subjacent a les arrels de l’estat espanyol, en què el judicial es pensa que és el legislatiu, i és capaç d’estrènyer el dret per processar persones pacífiques per terrorisme”, ha afegit.

I ha insistit: “És igual què afegim o traiem de la llei, no ho hem de fer segons què diguin jutges prevaricadors, sinó pensant en la robustesa i solidesa jurídica”. “S’havia arribat a acords que milloraven la llei, i aquesta llei ben utilitzada pels tribunals garanteix l’amnistia a tota la nostra gent, perquè no hi ha hagut terrorisme ni traïció”, ha defensat. “No hi ha cap problema d’articulat, sinó d’aplicació, on falla el primer principi de tots: són els jutges els qui apliquen la llei”, ha constatat.

Donat que amb el resultat d’avui s’obre un nou termini, els republicans continuaran negociant. “L’Estat considera que tot s’hi val contra nosaltres: no caiguem en aquest parany. Continuem la lluita i guanyem-los”, ha sentenciat la diputada, que també ha recordat que no hauria de caler cap amnistia ni estar-la discutint, ja que no hi va haver cap delicte.