Esquerra Republicana continuarà presidint les diputacions de Lleida i Tarragona

Aquests acords garanteixen presidències independentistes i republicanes durant els propers quatre anys als dos ens supramunicipals

Esquerra Republicana continuarà presidint les diputacions de Lleida i Tarragona durant els propers quatre anys. La prioritat dels republicans a les diputacions va ser des del primer moment que fossin governades per la força independentista més votada. A Girona, ERC va acceptar un acord que garantia la presidència de Junts. En la mateixa línia, va proposar acords per a les diputacions de Tarragona i Lleida. A Tarragona es proposava presidència per Esquerra Republicana i a Lleida, presidència per Junts. Aquesta proposta va rebre una evasiva com a resposta per part de Junts, que també va rebutjar una segona proposta llançada per ERC per alternar dos anys cadascú les presidència d’ambdues institucions.

Davant la negativa i la impossibilitat manifestada per Junts per configurar governs independentistes, i els notoris moviments per excloure Esquerra Republicana, tal com ja va succeir fa quatre anys a la Diputació de Barcelona, s’ha optat per explorar alternatives que ens permetessin liderar aquests ens supramunicipals, garantint-ne unes presidències independentistes i republicanes durant el mandat que és a punt d’arrencar.

Acord ampli a la Diputació de Lleida

A la Diputació de Lleida s’ha arribat a un acord entre els grups d’ERC, PSC, Unitat d’Aran i Pacte Local, que es marquen com a objectius fomentar el repoblament de les comarques Lleida Pirineu i Aran i seguir amb el model de governança republicana que ha fixat criteris objectius i de transparència en totes les polítiques de serveis als ajuntaments i de gestió de l’ens.

L’acció de la Diputació amb aquest acord de govern està orientada a la consecució de la cohesió territorial, expressada per una regla: igualtat d'accés a serveis, polítiques públiques i equipaments dels habitants independentment d'en quin municipi visquin. Tot lluitant contra les desigualtats socials que existeixen en el territori i generant oportunitats i llocs de treball per evitar que els ciutadans hagin de marxar dels seus pobles.

Desenvolupar les potencialitats de la demarcació de Tarragona

ERC i PSC, les dues forces amb més representació a les comarques tarragonines, han signat un acord per governar la Diputació, presidida pels republicans com a primera força a primera força a la demarcació.

L’acord recull dotze punts estratègics que determinaran l’acció política del mandat: exercir el lideratge territorial; desenvolupar la realitat de les àrees metropolitanes; contribuir al repoblament rural; treballar per la sostenibilitat i la preservació del medi ambient; racionalitzar les estructures polítiques de les diferents administracions per guanyar en eficiència; augmentar la digitalització dels serveis; apostar per la innovació, la ciència i la transferència del coneixement; impulsar les smart cities; treballar per un model de turisme sostenible i responsable; contribuir a la reindustrialització; potenciar la cultura com a eix vertebrador i motor de transformació; i blindar aquest acord de la dinàmica política supramunicipal.