Coneix els diputats i diputades d’Esquerra Republicana escollits el 14F

La representativitat, la paritat, la joventut i l’expertesa caracteritzen el grup republicà, presidit per Josep Maria Jové i amb Marta Vilalta com a portaveu

El nou grup d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, integrat pels diputats i diputades escollits a les eleccions del 14F, és semblant a la societat que vol representar, com sempre ha defensat Oriol Junqueras: divers, paritari, jove i, alhora, expert, plenament compromès amb la República catalana, la justícia social, el feminisme, l’antifeixisme i l’ecologisme.

Josep Maria Jové n’és el president i Marta Vilalta, la portaveu. Jové és diputat des del 2018, presideix el Consell Nacional d’Esquerra Republicana i va ser secretari general de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda durant el govern de l’1-O, motiu pel qual està sent investigat al TSJC, en el marc de la causa general contra l’independentisme. Vilalta és la secretària general adjunta i la portaveu del partit, va ser diputada en la X i la XII legislatura i directora general de Joventut del 2016 al 2018.

Jové i Vilalta lideraran un grup parlamentari paritari. De fet, Esquerra Republicana va ser un dels primers partits a fer llistes cremallera (intercalant dones i homes) per tal que les dones tinguin igualtat d’oportunitats en la vida pública i política. A les eleccions del 21D de 2017, dels quatre candidats per demarcació, dues van ser dones. Aquest cop, el 14F, tres dones van ser cap de llista.

Així, el grup compta amb el coordinador nacional d’Esquerra i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, i les dones que van encapçalar la llista d’Esquerra a Lleida, Girona i Tarragona, respectivament: Marta Vilalta, Teresa Jordà (consellera d’Agricultura) i Raquel Sans (vicesecretària general de Dones).

En concret, a la candidatura de Lleida, tres dones ocupaven els tres primers llocs de la llista. Per tot plegat, el nou grup republicà compta amb més diputades que diputats (17 dones i 16 homes).

Aquesta paritat s’emmarca en el compromís pioner d’Esquerra Republicana amb el feminisme, un compromís que exerceix contínuament i en són exemples l’impuls del Pla d’Igualtat del Parlament, per part de la presidenta Carme Forcadell i el president Roger Torrent, o la proposta de crear una conselleria d’Igualtat i Feminismes en el proper Govern.

 D'esquerra a dreta: Roger Torrent, Marta Vilalta, Pere Aragonès, Teresa Jordà, Raquel Sans i Laura Vilagrà / Marc Puig
D'esquerra a dreta: Roger Torrent, Marta Vilalta, Pere Aragonès, Teresa Jordà, Raquel Sans i Laura Vilagrà / Marc Puig

L'experiència parlamentària

Precisament Torrent, que anava de número 3 per Barcelona, és un dels diputats que repeteix aquesta legislatura i que nodreix d'experiència el grup, amb altres noms com Sergi Sabrià, Najat Driouech, Ernest Maragall, Jenn Díaz, Núria Picas o els membres republicans de la nova mesa: Anna Caula (ara, vicepresidenta primera) i Ruben Wagensberg (assumeix el càrrec de secretari quart).

També en formen part la consellera de Salut, Alba Vergés; de Justícia, Ester Capella; i el de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani. Lluís Salvadó, Mònica Palacín, Jordi Albert i Lluïsa Llop també repeteixen com a diputats.

Un cas especial és el de Meritxell Serret, consellera d’Agricultura del govern de l’1 d’octubre. Després de tres anys exiliada a Brussel·les, va tornar a Catalunya el passat 11 de març per exercir com a diputada —va ser escollida el 14F, com a número 2 per Lleida— i per obrir camí a la resta d’exiliats polítics en el marc de l’estratègia antirepressiva i a favor de l’autodeterminació.

Laura Vilagrà, per la seva banda, que va ser escollida diputada com a número 2 per Barcelona, feia anys que no es trobava a la primera línia política, però ja va ser diputada del 2006 al 2011, va ser alcaldessa de Santpedor (Bages) durant 12 anys i suma una trajectòria de gestió de gairebé 20 anys.

 La nova mesa del Parlament, amb Anna Caula com a vicepresidenta primera i Ruben Wagensberg com a secretari quart / Marc Puig
La nova mesa del Parlament, amb Anna Caula com a vicepresidenta primera i Ruben Wagensberg com a secretari quart / Marc Puig

Els nous diputats i diputades

Els republicans també compten amb el potencial de les joventuts del partit: Pau Morales, del Jovent Republicà, s’estrena al Parlament amb 26 anys.

També s’asseuen per primer cop en un escó del Parlament Juli Fernàndez, Ana Balsera i Ferran Estruch, per Barcelona; Jordina Freixanet, Antoni Flores i Engelbert Montalà per Lleida; Bartomeu Compte, per Girona; i Irene Aragonès, Carles Castillo i Maria Jesús Viña, per Tarragona.

Són figures que enriquiran els coneixements del grup republicà, perquè provenen d’àmbits com el sindical, el jurídic, l’empresarial, l’esportiu o l’educatiu, i contribuiran a representar tot el país, des de l’Alt Pirineu i Aran, al Baix Ebre i fins a l'Empordà.

Talent d’altres espais ideològics

Des que Oriol Junqueras i Marta Rovira van prendre les regnes del partit, Esquerra s’ha obert a la societat, ha integrat persones de procedències molt diverses i ha captat talent d’altres partits i espais ideològics. Socialistes catalanistes i demòcrates com Ernest Maragall, Jordina Freixanet o Carles Castillo ja s’han sumat a la via àmplia cap a la independència d’Esquerra Republicana i formen part de l’actual grup parlamentari.

Els diputats i diputades encaren aquesta nova etapa amb la determinació de resoldre el conflicte polític amb l’Estat a través de l’amnistia i l’autodeterminació per assolir la República catalana. I amb la responsabilitat de donar resposta a les necessitats de la gent, en plena crisi sanitària, social i econòmica, i de reconstruir i transformar el país des de l’esquerra. Comença la tretzena legislatura.

Actualització: Els nous consellers i conselleres del Govern van renunciar a l'acta de diputats, igual que Sergi Sabrià, que va assumir la direcció de l'oficina del president Aragonès; Anna Caula, que va ser nomenada Secretària General de l'Esport; i Ester Capella, nova delegada del Govern a Madrid. D'aquesta manera, Alba Camps, Jordi Orobitg, Anna Torrentà, Eugeni Villalbí, Ángeles Llive i Jaume Butinyà van poder entrar a la cambra. A més, Meritxell Serret va ser escollida portaveu adjunta del grup parlamentari, i Alba Vergés, vicepresidenta primera de la mesa, en substitució de Caula. Més endavant, Núria Picas va deixar l'escó per motius personals i professionals i José Rodríguez es va incorporar al grup republicà. Els perfils de tots els diputats i diputades es poden consultar aquí.