Les candidates Teresa Jordà, Pilar Vallugera i Maria Dantas han intervingut en un acte sobre drets socials i habitatge, acompanyades de diputats, regidors i d'altres responsables polítics de l'àmbit / Paula Roque
Les candidates Teresa Jordà, Pilar Vallugera i Maria Dantas han intervingut en un acte sobre drets socials i habitatge, acompanyades de diputats, regidors i d'altres responsables polítics de l'àmbit / Paula Roque

Jordà denuncia que els socialistes fan “anuncis electoralistes que són fum” i porten les lleis pioneres catalanes als tribunals

La candidata de la llista d’Esquerra Republicana al Congrés per Barcelona, Teresa Jordà, ha carregat durament contra el PSOE pels “incompliments” i la “covardia” en matèria de drets socials i habitatge: “Tot allò que el PSOE ha fet de progrés, ho ha fet arrossegant els peus, obligat per Esquerra Republicana i EH Bildu; perquè ells, sempre que poden, miren a la seva dreta”.

“El suposat progressisme espanyol només s’omple la boca de drets socials quan veu les urnes a la cantonada; fa anuncis electoralistes que són fum i, a més de no complir les seves promeses, porta als tribunals les lleis pioneres catalanes”, ha continuat Jordà. “Nosaltres ens mantindrem en la defensa de les polítiques que facilitin la vida a la gent, protegint i defensant Catalunya”, ha asseverat, i, per això, ha recuperat una llarga reivindicació dels republicans: “Reclamem la cessió gratuïta, immediata i directa dels pisos buits de la SAREB perquè passin a disposició de la Generalitat i dels municipis”. Uns pisos que, per cert, “ja hem pagat de sobres, amb el rescat bancari primer i amb la creació de la pròpia SAREB després”, ha apuntat la republicana.

“Volem arrossegar l’Estat a fer de l’habitatge un dret, no un privilegi a les mans d’uns quants”, ha resumit Jordà, que també ha volgut respondre a la candidata del PSC, Meritxell Batet, que va afirmar que, actualment, la majoria de gent no té problemes per pagar el lloguer: “No, Meritxell Batet, per la majoria de gent d’aquest país, pagar el lloguer no és gens fàcil; és un gran problema diari i un dels més importants”.

A l’acte, que ha tingut lloc a la Plaça de la Revolució de Gràcia, a Barcelona, també hi han intervingut la candidata número quatre de la mateixa llista, Pilar Vallugera, que va ser ponent durant la tramitació de la Llei d’Habitatge al Congrés, i la número sis, Maria Dantas, que també ha liderat moltes iniciatives en matèria de drets socials. Les tres ponents han reivindicat la feina feta durant aquesta legislatura, com negociar i treballar per tenir un escut social per donar resposta a la crisi de la Covid-19, l’increment del Salari Mínim Interprofessional, la creació de l’Ingrés Mínim Vital i la revalorització de les pensions d’acord amb l’IPC.

En matèria d’habitatge, Vallugera ha denunciat que el PSOE portés al Tribunal Constitucional la primera llei que va fer el Govern de la Generalitat per contenir el lloguer en zones tenses i els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat. I que, després, quan els republicans, de la mà d’associacions catalanes i de tot l’Estat, van impulsar una llei d’habitatge digne al Congrés, els socialistes també la van rebutjar. Finalment, es va aconseguir que el govern espanyol, amb Unides Podem a l’interior, tragués un avantprojecte de llei, “però ens van presentar un text immenjable, sense els principis bàsics del dret a l’habitatge”, ha lamentat Vallugera. Els republicans van estar un any i mig negociant i van aconseguir grans millores, com en la contenció de rendes i en els processos de mediació, i a l’hora de donar més eines a les comunitats autònomes.

Dantas, per la seva banda, també ha denunciat l’infrafinançament per part de l’Estat en altres àmbits, com en l’execució de la Llei de Dependència (en la qual l’Estat només ha aportat una quarta part, quan n’hauria d’aportar el 50%, i així aculuma un deute legal amb Catalunya de 583 milions d’euros), i en l’acollida de joves migrants no acompanyats (la Generalitat hi ha aportat 100 milions d’euros i l’Estat, 2).