Josep Maria Jové, al Parlament
Josep Maria Jové, al Parlament

La defensa del dirigent republicà assenyala pèrdua d'imparcialitat objectiva del jutge i li demana que s'aparti de la causa

El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, ha presentat un incident de recusació contra el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, arran de les declaracions públiques que va fer sobre l'aplicació de la llei d'amnistia. Barrientos és un dels tres magistrats que jutjarà Jové a partir del 10 d'abril per l'1-O.

A finals de febrer, Barrientos va assegurar en un acte públic que una llei que "privilegia una part davant del conjunt de la ciutadania mai podrà ser esgrimida com un element de pacificació, sinó de discòrdia" i va parlar "d'espais d'impunitat". Barrientos va fer referència explícita a la llei d'amnistia, que aquesta setmana tornarà a arribar al ple del Congrés per aprovar-se de forma definitiva després de l'acord de les darreres hores.

La defensa de Jové considera que aquestes declaracions afecten de "forma clara i manifesta la deguda imparcialitat predicable" de qualsevol tribunal i impliquen una "oposició frontal" del jutge a la llei d'amnistia. Per la defensa, si Barrientos augura "espais d'impunitat" quan s'apliqui la llei, és perquè es mostra convençut "sobre el caràcter delictiu dels fets que podrien arribar a ser amnistiats". El que expressa és "el convenciment que totes les persones que se'n puguin arribar a beneficiar [de la llei d'amnistia] són culpables dels fets que se'ls atribueixen i mereixedors d'una condemna penal".

En la petició de recusació, els advocats de Jové també argumenten que les declaracions de Barrientos afegeixen un "dubte raonable sobre l'existència de prejudicis". Per tot plegat, la defensa assenyala "una pèrdua d'imparcialitat objectiva" del magistrat i per això li demana que s'aparti de la causa contra Jové.

El judici de Jové és de causa política, sobre el referèndum del 2017, i és una de les moltes persones del país a qui se li podria aplicar la llei d'amnistia i que encara no han estat jutjades. Que encara no hagi començat el judici és una de les raons per demanar una altra vegada la recusació de Barrientos. Jové ja havia demanat que tant Barrientos com el magistrat Carlos Ramos fossin apartats de la seva causa per falta d'imparcialitat i pel seu paper, també qüestionat, en altres causes vinculades al procés.

Etiquetes