Ernest Maragall i Oriol Junqueras en roda de premsa / Paula Roque
Ernest Maragall i Oriol Junqueras en roda de premsa / Paula Roque

L’Executiva demana a Maragall que sigui el número dos per Barcelona al Senat per donar resposta a “l’operació” de PSOE, PP i Sumar que ha impedit un govern independentista a la capital catalana

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, qualifica d’“operació d’Estat” el pacte que aquest dissabte va impedir un govern independentista a Barcelona. Després que el PSC, el PP i els comuns investissin el candidat socialista, Jaume Collboni, alcalde de la capital catalana, Junqueras constata que “PSOE, PP i Sumar són eines al servei de l’Estat i dels seus interessos, d’una interpretació descarnada”, i assenyala que no és la primera vegada que passa: “Fa quatre anys, els comuns i el PSC ja van pactar amb Manuel Valls per impedir que Ernest Maragall fos alcalde de Barcelona”.

És per això que l’Executiva republicana ha demanat a Maragall que s’incorpori a la llista al Senat per a les eleccions del 23 de juliol, en concret, com a número dos per Barcelona. “Volem donar a la ciutadania l’oportunitat de corregir amb els seus vots allò que l’Estat ha impedit a Barcelona, allò que PP, PSOE i Barcelona En Comú han decidit malmetre”, ha explicat el president d’Esquerra, que ha fet una crida a la mobilització el 23J: “És imprescindible que l’independentisme vagi a votar, que defensi el país davant les ingerències de l’Estat, d’allò que es decideix al carrer Génova; tenim l’oportunitat de defensar Catalunya i convertir-la en un bastió de les llibertats, per això fem una crida al conjunt de la ciutadania perquè el 23J ens ajudi i ens ajudem tots a defensar Catalunya, també votant l’Ernest Maragall al Senat”.

Maragall, al seu torn, ha denunciat que “l’Estat ha aplicat un 155 de facto a Barcelona”, i, per això, també, “hem d’anar al Congrés i al Senat amb tota la força, amb la màxima potència, liderada per Esquerra Republicana”. “No podem acceptar que el que va passar a Barcelona sigui una via de resignació; hem de reaccionar col·lectivament com a ciutat i com a país”, ha asseverat.

Per altra banda, en ser preguntat pels pactes a nivell municipal, Junqueras ha constatat que Esquerra Republicana és “l’únic partit polític que va dir que no faria alcalde Jaume Collboni, i també diem clarament que no votarem una presidència socialista a la diputació de Barcelona, no ho avalarem i estem disposats a entendre’ns amb el conjunt de l’independentisme sempre”. Prova d’això, ha dit, és que els republicans van votar la presidència del Parlament a Junts “sense demanar res a canvi”, i que mantenen viva la proposta d’arribar a acords programàtics amb les forces independentistes pel 23J. Esquerra discrepa, per tant, del que avui deixava intuir Xavier Trias als mitjans de comunicació, quan ha lloat la socialista i fins ara presidenta de la diputació de Barcelona, Núria Marín.