Esquerra aconsegueix que les balances fiscals s’hagin de publicar a la tardor

El ple del Congrés va aprovar ahir una iniciativa d’Esquerra en la qual s'insta el Govern a publicar les balances fiscals entre l'Estat i les comunitats autònomes. Aquest fet suposarà que a finals d'any es publiquin les balances del 2009, la primera publicació que es farà amb l'aplicació del nou model de finançament autonòmic, en el termini de quatre mesos després de la publicació de la liquidació d'aquest exercici.

La publicació de les balances fiscals s’inclou dins d'una transacció d’Esquerra signada amb el PSOE i CIU, en què també es demana a l'Executiu que publiquin les balances fiscals cada, com a mínim, tres anys.

Així mateix, en el text, aprovat per 190 vots a favor, 1 en contra i 141 abstencions, es demana al Govern que compleixi la disposició addicional tercera de l'Estatut català, que marca les inversions de l'Estat a Catalunya.

Joan Ridao, portaveu d'Esquerra, ha destacat l'acord històric aconseguit entre el PSOE, CiU i ERC sobre la publicitat de les balances fiscals, que té a veure amb la suficiència i amb la transparència del model de finançament autonòmic.

Ridao s'ha preguntat qui té por de saber quins són els programes de despesa que l'Estat executa a cada territori, quines són les rendes que es transfereixen d'un territori a un altre i quin és el saldo fiscal, si és positiu o negatiu.

‘La publicitat de les balances fiscals és el millor antídot contra els suposats greuges’ i ‘contra els falsos i demagògics discursos sobre privilegis o insolidaritat’, així com la ‘base per corregir en el futur els possibles desequilibris que presenta l'actual model de finançament autonòmic’, ha subratllat Ridao.