Esquerra demana que el desplegament de la LEC es faci segons el calendari previst i sense cap mena de retallada

El diputat Josep Maria Freixanet ha defensat la moció de la interpel·lació al Govern sobre el desplegament i l'aplicació de la LEC, que ha vist ampliada el seu suport pel 90% de la cambra

La Llei d’Educació de Catalunya aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 1 de juliol i publicada el dia 16 de juliol de 2009, i pel la qual es descriu un model educatiu propi en desenvolupament de les noves prescripcions de l’Estatut ha estat novament objecte de debat en la sessió plenària d’aquest dijous.

El diputat d’Esquerra Josep Maria Freixanet ha recordat que la Llei d’educació de Catalunya explicita un model educatiu sobre el qual es basa la concepció de l’educació. Un model basat en una escola de qualitat, innovadora i catalana. Freixanet ha reconegut que ‘es tracta d’un objectiu ambiciós, d’un objectiu irrenunciable, perquè la bona educació és un bé social i un dret que s’ha de garantir a tota la ciutadania’. És per això que el diputat independentista, en nom del Parlament de Catalunya, ha declarat el suport institucional al model educatiu català i a la Llei d’educació de Catalunya i ha instat el Govern de la Generalitat a desplegar i aplicar en temps, forma i contingut l'esmentada llei, especialment pel que fa als articles referits al currículum i marc horari de les llengües, als cossos propis de la Generalitat i a l’establiment d’un sistema propi de beques i ajuts a l’estudi.

En aquest sentit, Freixanet ha apostat per ‘afavorir i implementar un marc educatiu estable, i unes polítiques orientades a garantir la igualtat d’oportunitats, l’atenció a les famílies, la qualitat de vida, la cohesió social i territorial, amb un sistema educatiu modern, de qualitat, on el servei d’educació de Catalunya esdevé motor i model de l’èxit individual i col·lectiu’.

Durant la seva intervenció al Ple d’aquest dijous, Freixanet ha lamentat l’actitud de confrontació que el PP sempre ha mostrat durant la tramitació de la LEC i els ha acusat de ‘posar de manifest la seva misèria intel·lectual en no respectar el Consell Consultiu, òrgan que va emetre un dictamen favorable sobre la seva constitucionalitat. No es pot dir menys d’un partit que qüestiona el poder legislatiu del Parlament i és capaç d’impulsar campanyes obscenes on es pot veure a una mare i el seu fill emmanillats i amb els ulls tapats i que denigra la imatge dels infants’. ‘Vostès’ –ha continuat– ‘no mostren sinó una falta de respecte cap a la llengua, la cultura i la nació catalana’. El diputat d’Esquerra ha afegit que, sense cap mena de dubte, el Parlament es personarà davant del Tribunal Constitucional per defensar la constitucionalitat de la LEC.

Esquerra manté la postura que l’educació a Catalunya, com en tots els països del món, ha de contribuir a fer ciutadans i ciutadanes arrelats al país. Persones que coneguin a fons Catalunya i la seva cultura i que l’estimin. L’escola catalana és l’escola que facilita el coneixement i el domini de la llengua del país, com a llengua de pensament i d’aprenentatge; però també com a element d’integració social i de comunicació amb els altres. La llengua és una eina d’integració i de cohesió social de primer ordre.