ERC demana una reunió urgent amb educació per poder dialogar i actuar abans que comenci el curs escolar

Josep Maria Freixanet com a responsable municipal de l'àmbit educatiu d'ERC, i l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, sol·liciten en una carta a la consellera Rigau una reunió urgent davant la imminència de l'inici del curs escolar per tal de poder tractar aspectes que necessiten solucions immediates.

El responsable municipal de l'àmbit educatiu d'ERC i alcalde d'Olost, Josep Maria Freixanet, i l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, signen una carta que avui ha estat registrada al Departament d'ensenyament on exposen les diferents problemàtiques que afronten els munciipis des del punt de vista de l'àmbit educatiu i sobretot en una franja tan importnat com és l'educació de 0 a 3 anys.

Freixanet ha destacat que 'els ajuntaments hem fet una aposta clara per l’educació, per avançar cap a una escola catalana i de qualitat i perquè el sistema educatiu sigui capaç de donar una resposta satisfactòria a les seves tres funcions bàsiques: la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, l’educació ètica i ciutadana de la població i, també, la transmissió de cultura, de coneixements científics, d’eines de treball i de capacitats que permetin a les persones esdevenir autònomes mitjançant el treball'.


Des d'ERC s'ha defensat i s'ha cregut en la integritat de la llei d'Educació que s'ha considerat fonamental pel nostre país i és per això que s'han fet propostes al departament per tal de poder posar fil a l'agulla en la resolució dels problemes que s'estan detectant des de l'àmbit municipal com a primer àmbit de gestió en contacte directe amb la ciutadania.

La carta demana garantir el finançament adequat per a les escoles bressol municipals perquè els 875 euros/plaça anunciats per al proper curs 2012-2013, fa molt inviable el manteniment d’aquest servei educatiu en els nostres municipis. Un servei que tot i que no és obligatori, sí que és bàsic per al funcionament de la nostra societat. ERC demana també assegurar també el finançament de la resta de centres educatius de titularitat municipal, com ara escoles de música, ensenyaments artístics i centres de primària i secundària.

En aquest sentit l'alcalde de Moià i president del Consell Municipal d'ERC, Dionís Guiteras, ha insistit que 'cal cercar conjuntament fórmules que, tot i mantenint la qualitat educativa, ajudin a la sostenibilitat d’aquests serveis; des d’alguns ajuntaments governats per ERC s’han presentat alternatives a les actuals formes de gestió d’alguns ensenyaments que encara no han obtingut resposta per part del Departament, i això ens preocupa molt, sobretot perquè es tracta d’alternatives que optimitzen el cost dels serveis i en garanteixen la sostenibilitat'.


A través d'aquesta carta des d'ERC es demana al consellera que cal escoltar i travar una estreta relació de col·laboració amb els agents educatius del món local, especialment amb les alcaldies, per formular acords que permetin l’equitat educativa i l’equitat territorial, tractar les realitats territorials de manera diferenciada: a partir d’uns mínims màxims per tothom, cal trobar solucions diferents per a realitats diferents.S'insitieix també en al necessitat de garantir la continuïtat de les beques de menjador i, en la mesura del possible, ampliar-les, i garantir el desenvolupament dels Plans Educatius d’Entorn i, en la mesura del possible, ampliar-los. També s'aposta per l’escolarització, tant la immediata de la població escolar, com la planificació a mig termini pel que fa a instituts escola, jornada continuada a secundària en zones “rurals” i els seus efectes colaterals en el funcionament de les escoles de primària, entre d’altres.