Diana Riba, durant la seva atenció als mitjans de comunicació avui a Barcelona / ACN
Diana Riba, durant la seva atenció als mitjans de comunicació avui a Barcelona / ACN

Diana Riba denuncia la manipulació i la instrumentalització que fa la dreta i l’extrema dreta espanyoles del comitè de Peticions del Parlament Europeu i el malbaratament de recursos que suposa per a la institució

Aquest migdia ha culminat la missió del comitè de Peticions a Catalunya per analitzar el sistema d’immersió lingüística a les escoles. La portaveu d’Esquerra Republicana al Parlament Europeu, Diana Riba, ha afirmat que aquesta missió no és més que un “nou aquelarre contra el català, una nova escalada de la dreta i l'extrema dreta espanyola contra els consensos de la societat catalana”. Riba ha recordat que aquesta missió no ha comptat amb cap membre titular dels grups progressistes de l’Eurocambra, els quals han optat per boicotejar-la amb la seva no assistència. Diana Riba tampoc hi ha assistit com a membre titular però sí com a observadora per tal de poder denunciar l’evident manca de neutralitat de la missió.

En aquest sentit, la republicana ha posat com a exemple d’aquesta manipulació els centres educatius que s’han escollit per a realitzar la missió: “la delegació d’eurodiputats s’ha limitat a visitar dues escoles, una d’educació especial, on no es realitza la immersió lingüística, i una altra de les afectades per la sentència del 25%, ambdues del mateix municipi”. Riba també ha denunciat el “to inquisitorial de les reunions, especialment amb aquells testimonis que no compartien el relat fatalista que la dreta i l’extrema dreta intenten vendre a Europa”.
Una petició que hauria d’haver estat tancada fa 5 anys
L'eurodiputada Riba ha subratllat la “incoherència” de mantenir oberta una petició des del 2017 malgrat que la Comissió Europea ha reiterat en diverses ocasions que “no té competències” en aquest àmbit. De fet, la primera resposta en aquest sentit de l’executiu europeu fou l’any 2018 i, des d’aleshores, ha mantingut la mateixa posició. “Si la petició segueix oberta, celebrant inclús missions d’aquest tipus amb l’alt cost econòmic, logístic, de temps i de personal que representen, és per l'obstinació de Dolors Montserrat i els seus aliats de Vox i C’s”, denuncia Diana Riba.

Per aquest motiu, la portaveu republicana ha fet una crida “a la transparència” i ha exigit en una missiva a la Presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, una “investigació exhaustiva sobre els costos d'aquesta missió”.

Riba ha sigut contundent: “mentre es malbaraten recursos públics amb missions absurdes i problemàtiques inexistents, la realitat és que el Consell d’Europa ha decidit avaluar per primera vegada la democràcia espanyola per una llarga llista de motius que preocupen a la institució; i que el relator de Nacions Unides sobre qüestions de les minories ha recomanat revisar i reconsiderar les sentències del TSJC que estableixen el percentatge del 25% de castellà a les aules catalanes perquè està preocupat per la persecució que pateix el català”.