El nou alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el Vicepresident del Govern, Pere Aragonès
El nou alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el Vicepresident del Govern, Pere Aragonès

Els 3.114 regidors i regidores republicans han assumit el càrrec en defensa de la justícia social i la República catalana

Avui s’han constituït els ajuntaments i Esquerra Republicana ha aconseguit 359 alcaldies, una xifra històrica que prové dels extraordinaris resultats electorals del partit el 26 de maig: 821.357 vots, 3.114 regidors i regidores i la victòria a 342 municipis.

Esquerra ha protagonitzat un creixement exponencial en el nombre d’alcaldies des del 2011 que contrasta clarament amb la davallada dels socialistes i JxCat. A les eleccions del 2015, Esquerra va obtenir 259 alcaldies i ara n’ha obtingut 100 més, entre elles les de Lleida i Tarragona, on els republicans han desbancat, per fi, els socialistes.

 Esquerra ha aconseguit 359 alcaldies (xifra provisional), 100 més que al 2015.
Esquerra ha aconseguit 359 alcaldies (xifra provisional), 100 més que al 2015.

En nombre regidors i regidores Esquerra és, per primera vegada des del 1931, la primera força del país. Ha aconseguit un 30,3% més de regidors que fa quatre anys, mentre que en vots absoluts el creixement és d’un 61,8%.

 Els republicans han aconseguit 3.114 regidors i regidores, un 30,3% més que fa quatre anys.
Els republicans han aconseguit 3.114 regidors i regidores, un 30,3% més que fa quatre anys.

Els republicans treballen per emmirallar-se en la societat que representen i això s’observa, per exemple, en les 1.384 regidores i 84 alcaldesses d’Esquerra que treballaran els propers quatre anys al servei dels seus municipis. Són 535 regidores i 33 alcaldesses més que fa quatre anys.


Lleida i Tarragona, nous bastions republicans

A Lleida, el republicà Miquel Pueyo ha estat investit paer i ha posat fi a 40 anys del PSC a través d’un acord de govern d’entesa amb JxCat i els comuns. “Tinc la satisfacció de ser el primer alcalde republicà de Lleida des de la Guerra Civil”, ha dit Pueyo, que ha assegurat que assumeix la responsabilitat de ser “l’alcalde de tothom, siguin quines siguin les seves conviccions, creences o orígens” i ha celebrat la presència de 13 regidores al consistori.

Pueyo també ha deixat clar que la seva intenció és “governar des de la defensa dels drets i les llibertats i en defensa dels ciutadans i les ciutadanes”. En aquest sentit, ha explicat que el seu equip plantejarà “mesures sobre la situació de les persones exiliades i empresonades per motius polítics a l’Estat”, ja que “com a demòcrates, no podem acceptar el blanqueig de la violència contra la ciutadania l’1-O ni la vulneració de drets fonamentals”.

A Tarragona, la investidura de Pau Ricomà ha posat punt i final a 12 anys del socialista Josep Fèlix Ballesteros. Ricomà ha format un pacte de govern amb els comuns i ha obtingut el vot de Junts per Tarragona i la CUP per a la investidura. El nou alcalde ha assegurat que governarà “des dels valors republicans de bon govern, honestedat, transparència, justícia social i respecte a la diversitat” i ha recordat que “ens juguem drets bàsics que semblaven conquerits per sempre, però davant de l'avenç de la intransigència, respecte per a tothom”. Ha posat èmfasi en la defensa del dret del poble català “a dirimir el seu futur com a nació”.


El canvi republicà

Esquerra ha aconseguit altres noves alcaldies com la de Vilanova i la Geltrú, on Olga Arnau ha estat investida amb el suport de Capgirem-CUP i JxCat i s’ha trencat així la històrica alternança entre el PSC i CiU; o la de Sitges, on Aurora Carbonell ha arribat a un acord de govern amb Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges.

L’alcaldia de Blanes ha estat una incògnita fins a l’últim moment. S’han presentat al ple quatre candidats a ser el nou batlle i, finalment, cap d’ells ha obtingut la majoria absoluta i s’ha proclamat el candidat de la força guanyadora: Àngel Canosa, d’Esquerra Republicana.

Governaré des de la defensa dels drets i les llibertats i en defensa dels ciutadans i les ciutadanes
Miquel Pueyo Alcalde de Lleida
 Miquel Pueyo ha pronunciat un discurs després de ser investit alcalde de Lleida.
Miquel Pueyo ha pronunciat un discurs després de ser investit alcalde de Lleida.

La diputada del Parlament Lluïsa Llop s’ha convertit en la primera alcaldessa de Gelida i formarà un govern d’esquerres amb els comuns, Primàries i la CUP. Maria Pilar Cases, a Tremp, també és la primera dona que ocupa la batllia. I a Castelló de Farfanya, Omar Noumri s’ha convertit en el primer batlle musulmà de Catalunya amb la llista d’Esquerra, que té majoria absoluta a l’Ajuntament.

Altres noves alcaldies en mans dels republicans són la d’Adriana Delgado, a Sant Vicenç de Castellet; Dolors Castellà, a la Garriga; Alba Pijuan, a Tàrrega; i Enric Marquès, a la Bisbal d’Empordà. A Palau-Solità i Plegamans, Oriol Lozano ha estat investit després de 40 anys de governs convergents i socialistes.


Els ciutadans mantenen la confiança en Esquerra

Entre els alcaldes i alcaldesses d’Esquerra que han tornat a agafar la vara destaquen Camí Mendoza, a Cambrils; Jordi Viñas, a Salt; Adam Tomàs, a Amposta; Elisabeth Oliveras, a Sant Quirze del Vallès; Jordi Ignasi Vidal, a Balaguer; Annabel Moreno, a Arenys de Mar; Jordi Madrid, a Piera; Josep Caparrós, a Sant Carles de la Ràpita; Montserrat Febreró, a Corbera de Llobregat; David Rodríguez, a Solsona; i Elies Nova, a Llívia. A Falset, el que ha estat regidor de Cultura, Carles Brull, és el nou alcalde i ha revalidat la majoria absoluta que Esquerra ja va obtenir el 2015.