Esquerra força que el Parlament reclami el compliment del dictamen de l’ONU sobre els presos polítics per part de l’Estat espanyol

Els diputats reclamen al Parlament Europeu que ignori el veto de la JEC a Junqueras, Puigdemont i Comín i que respecti els resultats del 26M “sense exclusions”

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d’Esquerra que reclama que l’Estat espanyol compleixi els dictàmens del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, l’organisme que va demanar l’alliberament d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i considerava arbitrari el seu empresonament preventiu.

En concret, la moció demana al Govern que faci les gestions necessàries per tal que l’Estat acati aquests dictàmens i ho difongui àmpliament. Els diputats també constaten en aquest mateix sentit que Espanya ha de complir amb les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans “en lloc de posar en dubte” el contingut del dictamen i l’honorabilitat dels integrants d’aquest Grup de l'ONU.

Amb la moció, aprovada amb el suport també de JxCat, comuns i CUP i els vots en contra de la resta de grups, el Parlament també ha rebutjat la decisió de la Junta Electoral de deixar “vacants” els escons de Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. I de fet, tots els diputats sobiranistes han demanat al Parlament Europeu que no ho tingui en compte i que prengui nota “sense exclusions” dels resultats del 26M proclamats oficialment.

En aquest context, el Parlament també ha qualificat la situació de “vulneració dels drets polítics” d’aquests tres eurodiputats electes i dels seus votants, arran de les decisions del Suprem d’impedir que completin els tràmits per ser eurodiputats.

El diputat Ruben Wagensberg, que ha impulsat la moció, ha assegurat durant la seva intervenció que el dictamen és "molt clar" i interpel·la l'Estat. Pel diputat dels republicans, es demostra així que la presó és desproporcionada i ha demanat fer cas a un "advertiment internacional". "Si el govern espanyol intenta amagar-lo, des del Parlament de Catalunya no ho farem", ha exclamat Wagensberg.

Etiquetes