Esquerra Republicana, garantia de bon govern

L’equilibri pressupostari, la reducció del deute públic, el tancament de la presó Model, la implantació de la Renda Garantida de Ciutadania, l’accés universal al sistema públic de salut, la llei que anul·la els judicis sumaríssims del franquisme o la fi de les retallades. Aquests són alguns dels reptes aconseguits per Esquerra Republicana al Govern.

24 lleis aprovades al Parlament a banda de la de transitorietat i la del referèndum, reequilibrar les finances de la Generalitat, crear les condicions perquè el país torni a créixer, tancar la Model o culminar el codi civil de Catalunya, aprovar la Renda Garantida de Ciutadania, acabar amb les retallades, retornar la paga extra de 2012 als funcionaris o aprovar l’accés universal al sistema de salut. Sovint s’ha acusat a aquest Govern de la Generalitat d’estar només preocupat pel procés cap a la independència. I, de fet, aquesta és en moltes ocasions la principal crítica que se li fa per part de l’oposició. Només hi ha dues raons per fer-la: desinformació o mala fe.

A continuació, es detallen alguns dels principals projectes que ha tirat endavant el Govern de la Generalitat en una de les legislatures més curtes:

Hisenda i Economia:

 • S’han impulsat els pressupostos més socials de la història: Els pressupostos de 2017 han estat els més socials de la història en percentatge amb una despesa de 24.000 M en polítiques socials recuperant els nivells anteriors a la crisi. Tres de cada quatre euros del pressupost de la Generalitat es destinen a polítiques socials (Sanitat, educació i benestar), un augment de 1.354 milions respecte 2016.
 • En aquesta legislatura, s’ha aconseguit reduir de manera dràstica el termini de pagament a proveïdors, com per exemple les farmàcies. En concret, s’ha passat de pagar en 67 dies el 2015 a fer-ho en menys de 28 dies actualment. L’estat segueix pagant a 38 dies, incomplint la llei que marca el límit en els 30 dies.
 • Deute Públic: El deute català s’ha reduït un 0,3% el PIB només el darrer any i aques fet ha estat una constant aquesta legislatura. De fet, la Generalitat ha reduït el 80% del dèficit de totes les administracions públiques de l’Estat.
 • Des que Esquerra va entrar al Govern es van acabar les retallades i s’ha anat recuperant allò que progressivament es podia com la paga extra de 2012 als funcionaris. També s’ha fet l’obertura de noves place per a docents, policies, bombers i treballadors de la salut, que estava paralitzat.
 • S’ha fet un important desplegament de la Hisenda catalana durant aquesta legislatura i estava preparada per poder gestionar tots els impostos a partir d’aquesta tardor, uns 4.500 milions d’euros.
 • S’ha treballat de manera eficaç contra el frau fiscal, aixecament gairebé 400 milions d’euros.
 • El sector exportador català s’ha internacionalitzat i ha disparat la balança comercial fins a aconseguir el rècord en exportacions superant els 52.000M en exportacions durant el 2017 fins al mes de setembre, un creixement del 5,7%.
 • S’ha fet una aposta decidida en els pressupostos pels sectors clau: Educació, augment en la inversió de 525 milions; Salut, augment de la inversió en salut de 408 milions d’euros; Treball, Afers socials i Família: 288 milions per la Renda Garantida de Ciutadania, 42 milions més per a l’atenció domiciliària o 18 milions més per atenció a la infància; Habitatge i Transport: 29 milions més per a combatre l’emergència habitacional o 154 milions més per al transport públic.
 • S’ha treballat també en la implantació de nous impostos que permetin gravar les externalitats negatives d’alguns, com el de les begudes ensucrades.
 • Tot això, en part, també ha estat gràcies a aconseguir nous ingressos. Des que Esquerra Republicana té influència en els comptes -primer pactant des de l’oposició i després formant-ne part i dirigint Economia- ha contribuït a incrementar els ingressos en 1.280 milions des de 2012, que han anat a consolidar les polítiques socials d’aquest país.

Salut:

 • S’aprova l’accés universal a la salut: 137.000 catalans als quals l’Estat no reconeix cobertura mèdica poden tenir accés a la salut.
 • El nou Govern acaba amb les retallades i en reverteix un 37% les que s’havien realitzat. A més, ha iniciat el procés de desprivatització de la sanitat pública que s’havia realitzat en anys anteriors.
 • La Generalitat universalitza l’accés a les tècniques de reproducció assistida a totes les dones, independentment de si tenen parella o de la seva orientació sexual. I ho fa després que l'Estat limités aquest accés a les dones homosexuals o sense parella.
 • S’aconsegueix una reducció destacada de les llistes d’espera amb un pla de xoc de gener a juny de 2017. La inversió en el darrer pressupost és de 35 milions per reducció de llistes d’espera).
 • S’ha fet de la salut mental una prioritat del departament, posant en marxa un Pla integral i posant una dotació addicional de 70 milions d’euros, l’increment més important de la història en aquest sector.

Justícia:

 • Tancament de la Model, símbol de la repressió franquista, després de 113 anys d’història i de molts intents per part d’altres governs.
 • Culminació del Codi Civil Català amb l’aprovació del Llibre Sisè per desplegar una autèntica estructura d’estat com és una normativa pròpia en dret civil. Som pioners en adaptar la legislació a la realitat social cada cop més complexa.
 • Hem aprovat la Llei de reparació jurídica de víctimes franquisme, que ha anul·lat els judicis del franquisme.


Exteriors:

 • Amb la col·laboració de Justícia, s’ha impulsat el Pla de Fosses per a l'obertura de fosses de la Guerra Civil i la reparació dels familiars dels assassinats i desapareguts del franquisme. El 155 ha aturat el pla.
 • S’han potenciat les delegacions a l’exterior, fet que ha permès un retorn comercial extraordinari.


Afers socials:

 • Creació d’un nou dret social: la Renda Garantida de Ciutadania. S’ha aconseguit aprovar aquest terra social que dona cobertura a 30.000 famílies en risc d’exclusió i està previst que durant els propers anys pugui donar cobertura a 60.000 famílies.
 • Impuls de l’Agència de Protecció social, la seguretat social de Catalunya.
 • S'han invertit 46,2M€ en crear 3.842 places de residència finançades públicament per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental, entre novembre de 2016 i octubre de 2017.
 • S'han incorporat 20.867 beneficiaris nous a les prestacions de la dependència entre març de 2016 i octubre de 2017.
 • El Govern ha posat en marxa un pla d’acollida de les persones refugiades amb capacitat per 4.500 persones, malgrat que l’Estat no ha permès a la Generalitat acollir.
 • Està a punt una nova estratègia conjunta entre Afers socials i Habitatge 2018-2021en cooperació amb el món local i les entitats del tercer sector per atendre els 5.571 persones sense sostre que hi ha a Catalunya.
 • S'han obert nous països per adopció, com sèrbia i Cambodja.
 • Durant el 2016 es van pagar 115M en endarreriments de prestacions per famílies amb infants a càrrec.