La diputada Torrentà ha assenyalat la contradicció de l'oposició. PARLAMENT DE CATALUNYA.
La diputada Torrentà ha assenyalat la contradicció de l'oposició. PARLAMENT DE CATALUNYA.

Els republicans assenyalen la contradicció que suposa demanar acció de Govern i bloquejar els recursos per fer-ho possible

Esquerra Republicana ha assenyalat al Parlament la contradicció que suposa demanar inversions i recursos per combatre la sequera i, a la vegada, bloquejar una eina fonamental per fer-ho possible: els pressupostos. Els republicans constaten en una de les propostes de resolució del debat específic sobre canvi climàtic i sequera al Parlament la necessitat d’aprovar els comptes per aquest any.

En la mateixa línia, la diputada Anna Torrentà ha interpel·lat aquest dijous la resta de grups parlamentaris. “Qui podria estar en contra d’uns pressupostos que destinin 1.045 milions d’euros per combatre la sequera?”, s’ha preguntat Torrentà. Ho ha fet després que dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, posés xifra a la suma de diners prevista en gestió de l’aigua, lluita contra la sequera i millora del regadiu per als pressupostos del 2024.


La sociovergència bloqueja l’impost de grans vaixells

En paral·lel, els republicans lamenten la pinça sociovergent per tombar l’impost sobre els grans vaixells, una proposta registrada conjuntament per Esquerra Republicana amb CUP i comuns. És una iniciativa prevista en el desplegament de la Llei del Canvi Climàtic catalana, que el Parlament va aprovar per àmplia majoria, fins i tot amb el vot de partits que ara ho frenen malgrat l'emergència climàtica agudizant-se.

“El nostre és un model de present que pretén assegurar el futur. PSC i Junts, en canvi, plantegen propostes de passat per salvar el present”, ha dit la diputada Torrentà. En aquest sentit, la sociovergència ha bloquejat altres propostes destacades com demanar a l’Estat fer obligatòries mesures d’estalvi d’aigua a l’hora de construir edificis nous o preveure, juntament amb totes les administracions competents, ajudes econòmiques als sectors afectats per la falta d’aigua.

El vot en contra de Junts, a més, ha tombat una proposta d’Esquerra Republicana que demana garantir les inversions en regeneració, dessalinització i potabilització d’aigua promeses per l’Estat. Els republicans no entenen, doncs, l’alineament d’aquesta formació a l’hora d’exigir responsabilitats al govern del PSC-PSOE.

 Eugeni Villalbí va ser el diputat republicà que va obrir el debat sobre sequera i canvi climàtic al Parlament per part d'Esquerra Republicana. MARC PUIG.
Eugeni Villalbí va ser el diputat republicà que va obrir el debat sobre sequera i canvi climàtic al Parlament per part d'Esquerra Republicana. MARC PUIG.

No al transvasament

Els republicans també han posat sobre la taula un punt específic per oposar-se al transvasament de l'Ebre, i una referència explícita als acords -punt de la fase II- de la Taula del Ter que els republicans es fan seus. Finalment, Esquerra, però, ha retirat el punt de votació davant la negativa de PSC, Junts i Cs a la Junta i a la Mesa per acceptar una correcció d'errades tècnica.

Esquerra Republicana lamenta que els grups parlamentaris que tenen contradiccions en aquesta qüestió avui vulguin buscar-les en Esquerra Republicana quan no en té cap, ni històricament ni ara.

En paral·lel, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha expressat, reiteradament i en diverses propostes del debat, la voluntat d’escoltar tots els sectors afectats per la sequera- com ja fa el Govern- i veu amb bons ulls revisar les restriccions per adaptar-les, si convé, a cada realitat. Amb tot, els republicans, asseguren que això no pot comportar aturar les mesures previstes al Pla Especial de Sequera en mig d’un episodi com el que viu el país.