El govern d’esquerres era més necessari que mai el 2015 per retornar les polítiques socials que havia desmantellat Albiol a Badalona; la defensa d’un habitatge digne i la lluita contra els desnonaments, liderades des de l’àrea del candidat d’ERC, Oriol Lladó, n’han estat un bon exemple. Ara, el PSC ha fet fora el govern de progrés de l’Ajuntament i, amb només tres regidors, el gestiona en solitari, després de la moció de censura pactada amb PP i C's. El 2019 Esquerra vol retornar les polítiques republicanes a Badalona
Les eleccions municipals del 2015 van suposar un gir de 180 graus a l’Ajuntament de Badalona. Després d’un mandat de 4 anys sota el govern del PP, liderat per Xavier Garcia Albiol, l’entesa entre els grups municipals d’esquerres, ERC-Avancem-MES, Guanyem Badalona En Comú i ICV-EUiA va servir per recuperar el govern municipal, amb el suport del PSC. L’acord suposava un repte, però havia estat una promesa electoral de les forces d’esquerres, que el consideraven necessari per revertir les conseqüències de les polítiques del PP. El govern d’Albiol havia pràcticament desmantellat la inversió en polítiques socials, i havia dirigit els fons públics a la promoció en comunicació d’alcaldia, és a dir, a publicitar l’acció de govern. Ara, però, el PSC ha fet fora el progrés de l’Ajuntament i, amb només tres regidors i la suma d'un regidor d'exUnió, gestiona el consistori, amb molta dependència del PP i C's, amb qui va pactar la moció de censura. En aquesta situació, la ciutat corre el risc de tornar-se a paralitzar i perdre la priorització de les polítiques socials que el govern d'esquerres havia consolidat.
Les polítiques socials, al centre
Durant aquests tres anys, el municipi de Badalona s'ha transformat, posant les persones al centre. El govern ha impulsat nombroses iniciatives en matèria de polítiques socials, transformació urbanística i foment de la participació. Destaca, sobretot, la tasca de l’àrea de govern “Badalona Habitable” amb el regidor d’ERC Oriol Lladó al capdavant, que ha impulsat polítiques per garantir un habitatge digne per a tots els badalonins. Entre d’altres, ha consolidat una partida de fins a 8 milions d’euros per fer un parc d’habitatge públic a la ciutat -fins ara inexistent- per combatre l’emergència habitacional. A més, ERC ha estat sempre al costat dels veïns en els casos de conflicte. Sumant aquest compromís polític a la feina de tècnics i activistes, s'han aturat una mitjana de 10 desnonaments cada setmana, s'ha més que duplicat el pressupost de l’Oficina Local d'Habitatge i s'ha impulsat la creació de la finestreta única, un espai físic o virtual on fer totes les consultes i tràmits en matèria d’habitatge en un únic lloc, fent la vida més fàcil a la ciutadania.
Els altres regidors republicans van assumir també un paper destacat dins el govern i van responsabilitzar-se de regidories clau per revertir la situació derivada del mandat anterior. Francesc Ribot, de l’àrea “Badalona Justa i Inclusiva”, i Agnès Rotger, al capdavant de la regidoria delegada dels serveis socials.
La gestió d’aquestes àrees ha permès que el partit republicà pogués dur a terme una gran transformació al municipi. “Quan vam arribar a l’Ajuntament havia passat el moment àlgid dels desnonaments vinculats a impagaments hipotecaris. La situació d’emergència habitacional, però, no va baixar, sinó que es va transformar,. Ens vam trobar amb el creixement dels desnonaments vinculats amb el lloguer -una situació més complexa- i l’augment de les ocupacions”, explica Oriol Lladó. Així, es va destinar una partida de 8 milions d’euros per crear un parc d’habitatge públic municipal. “Teníem un parc públic d’habitatge clarament insuficient”, aclareix Lladó, i afegeix que “érem l’únic municipi de la nostra mida que no tenia uns pisos de titularitat municipal per fer front a aquesta realitat”.
Un pressupost municipal amb un 40% més d'inversió social
En matèria social, l’Ajuntament de Badalona també ha aprovat una sèrie de mesures per millorar els serveis públics de la ciutat i per combatre situacions d’emergència social. La creació d’un Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) va servir per atendre un total de 452 dones només el 2016, el 61% de les quals, per problemàtiques vinculades a la violència de gènere. Es van recuperar també les places perdudes a causa de les retallades del mandat anterior del centre sociosanitari El Carme. S’ha combatut contra la pobresa energètica mitjançant accions contra els abusos de les companyies elèctriques. S’ha creat la Mesa de Valoració d’Emergències Econòmiques i Socials i, durant el Nadal, es va fer la campanya ‘Cap infant sense joguina’. Per complir totes aquestes iniciatives, l’Ajuntament va destinar un 40% més dels pressupostos en inversió social que en el mandat anterior.
Més participació
Per tal de democratitzar l’executiu i implicar la ciutadania en les decisions de govern, Badalona va impulsar, per primera vegada a la ciutat, una partida de 14 milions d’euros per configurar uns pressupostos participatius. D’aquesta manera, veïns i veïnes van poder participar molt directament en la decisió sobre quines propostes i projectes es tirarien endavant durant el mandat. “Va ser un procés molt interessant i on vam escoltar la ciutadania directament pel que fa a les prioritats. Cap ciutat hi havia destinat una partida pressupostària tan gran”, explica el responsable de “Badalona Habitable”. Els pressupostos participatius van comptar amb propostes globals de ciutat i propostes de districte, que van servir al consistori per copsar les prioritats dels badalonins. La participació va fer notar als responsables de l’Ajuntament, per exemple, que sol preocupar més el manteniment i la reparació de les infraestructures de la ciutat que no pas la creació de grans equipaments. “Totes les propostes van ser molt realistes”, conclou Lladó. A més, reconeix que la participació a Badalona va ser més alta que en processos similars en d’altres municipis. “Ho valorem molt positivament”.
Els pressupostos participatius no han estat l’única mostra de la voluntat del govern badaloní de fomentar la participació directa dels veïns i veïnes del municipi. Segons el grup municipal d’Esquerra Republicana a Badalona, l’aposta per una participació activa de la ciutadania és vital per conèixer les necessitats reals dels veïns i dirigir l’acció de govern a resoldre-les. Per això, la regidoria delegada de Serveis Socials, amb Agnès Rotger al capdavant, va crear el 2016 la taula de la Infància, una iniciativa que aplega més de 50 agents que treballen amb infants i adolescents en l’àmbit social, socioeducatiu, educatiu, esportiu, cultural i de salut amb l’objectiu general de treballar conjuntament per millorar la resposta a les necessitats dels infants i adolescents entre 0 i 18 anys de la ciutat.
Durant el nostre mandat han tornat a passar coses que feia temps que no passaven a la ciutat. Hi ha hagut més participació i més complicitat amb la societat civilOriol Lladó Candidat a l'alcaldia per ERC a Badalona
Un urbanisme per a les persones
Situada a la serralada Marina, Badalona és una ciutat amb importants problemes d’accessibilitat a causa del fort desnivell. “La zona més densament poblada, i alhora més envellida, és la que més problemes d’accessibilitat registra”, lamenta Lladó. Per això, l’acció del govern de progrés ha anat encarada a millorar aquest handicap i ha permès desbloquejar projectes que portaven molt temps aturats com, per exemple, la construcció dels laterals de la C-31, que ha de permetre millorar l’accessibilitat de la ciutat tant des de la C-31 com des de la B-500. De la mà d’aquesta obra, s’ha iniciat també la dignificació de zones degradades de la ciutat com el carrer Abat Escarré. També s’ha desencallat el projecte de la carretera de Can Ruti perquè tan aviat com sigui possible esdevingui una realitat.
Per altra banda, s’han dut a terme una sèrie de transformacions urbanístiques per facilitar l’accessibilitat, seguretat i mobilitat dels veïns i veïnes de la ciutat, especialment a les zones situades per sobre de l’autopista on hi ha molts carrers amb escales i pendents pronunciades. “Hem acordat una inversió per fer unes cinc actuacions mecàniques, mentre que en el mandat anterior amb prou feines se’n va fer una”, explica Oriol Lladó. Per mitjà del programa “Badalona, ciutat accessible”, s’ha apostat per realitzar millores d’accessibilitat mecànica en els diferents districtes, com la instal·lació d’anells magnètics que eliminen les barreres de comunicació a les persones amb discapacitat auditiva o d’ascensors per superar els desnivells. També s’han iniciat canvis urbanístics per renovar i millorar els centres educatius amb necessitats especials a la ciutat i s’ha actualitzat el cens d’establiments amb risc per a la salut pública, per tal que serveixi de base per a futures actuacions.
El mandat
Al document Mesures prioritàries del govern municipal, que es va presentar a principi del mandat, l’executiu es va comprometre a transformar Badalona en una ciutat “més democràtica, pròspera i sostenible, humana, justa i habitable”. “Ara és el torn de construir un Ajuntament obert, participatiu i transparent, de tothom i per a tothom”, afirmava el document. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Badalona creu que aquests objectius s’han complert i que el mandat ha suposat un salt endavant a nivell d’actuacions realitzades respecte el govern anterior. Amb la força dels grups municipals d’esquerres s’ha aconseguit engegar, desbloquejar i acabar un gran nombre de polítiques de transformació urbanística, invertir en polítiques socials i fomentar la participació veïnal per tal que el ciutadà pugui ser partícip de les decisions del govern, més enllà de dipositar el seu vot a les urnes cada quatre anys.
A les eleccions municipals del 2019 tindrem l'oportunitat de retornar a la ciutat el govern que mereixOriol Lladó Candidat a l'alcaldia per ERC a Badalona
“Estem molt contents de la feina feta des del govern. Han tornat a passar coses que feia temps que no passaven a la ciutat. Hi ha hagut més participació i més complicitat amb la societat civil”, valora Oriol Lladó, i afegeix: “ara el PSC gestiona la ciutat amb només tres regidors, després de l'acord de moció de censura amb el PP xenòfob d'Albiol i l'extremisme de Ciutadans. Aquest fet ens preocupa i molt, perquè podria tornar a paralitzar la ciutat”. El cap de llista d'ERC a Badalona assegura que des de la seva formació no pararan ni un moment de treballar des de l’oposició, amb “esforç, responsabilitat, dedicació i compromís” per restituir les polítiques republicanes al consistori. Esquerra Republicana a Badalona té un objectiu clar: les eleccions municipals del 2019. Tal com assegura Lladó, “tindrem l’oportunitat de retornar a la ciutat el govern que mereix”.