El Govern augmenta de 747 a 1.239 euros mensuals els ajuts per accedir a les residències de gent gran

Conseller Campuzano: “Avancem en la universalització de l’accés a una plaça de residència per a la gent gran”

El Govern de la Generalitat va aprovar aquest dijous un decret llei que augmenta en 500 euros les prestacions econòmiques per accedir a les residències. Es tracta dels ajuts que reben les persones amb dependència per pagar un centre acreditat quan no poden accedir a una plaça amb finançament públic de la Generalitat. Fins avui, l’import màxim que rebien les persones beneficiàries d’aquests ajuts era de 747 euros mensuals, i ara, amb l’increment, es podran percebre fins a 1.239 euros. Així, el nou import màxim de la prestació permetrà cobrir prop del 62% del cost d’una plaça, en comptes del 37,2% que suposava fins ara.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha remarcat la capacitat transformadora del Decret: Amb aquesta reforma, avancem en la universalització de l’accés a una plaça de residència i ho fem en un context de llista d’espera preocupant que ens hem compromès a reduir de manera significativa”. Per al conseller, poder finançar amb diners públics fins al 62% del cost d’una plaça residencial, en el cas de les rendes més baixes, “facilita l’accés de tothom” i “reforça el dret de les persones a decidir a quina residència volen anar i on volen viure l’etapa final de la seva vida”.

 El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en roda de premsa / Govern de la Generalitat
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en roda de premsa / Govern de la Generalitat

Segons Campuzano, “el sistema ha fet fallida” i no es pot endarrerir més una reforma que doni resposta a la situació actual i futura que planteja el repte demogràfic de l’envelliment. El conseller també ha instat l’estat espanyol a “assumir d’una vegada les seves responsabilitats en el finançament de la dependència”.

Cal destacar també que fa més d’onze anys que no s’actualitzaven les quanties econòmiques associades a aquestes ajudes i encara es mantenien vigents els imports establerts el 2012. Amb aquestes millores, el Govern vol alleugerir l’impacte econòmic que suposa per a les famílies assumir el cost associat a una plaça residencial, especialment les que tenen menys ingressos.

El Departament de Drets Socials preveu que el nombre de persones beneficiàries d’aquests ajuts incrementarà i passarà de les 11.377 persones que en gaudien el setembre de 2023 a més de 16.300 persones que ho podrien fer l’any vinent, un 43% més que actualment. Així, es podria reduir en prop de 5.000 persones la llista d’accés a una plaça de residència per a gent gran.

Etiquetes