El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé / ACN
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé / ACN

La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI, Raquel Sans, explica que “posar el focus en l’agressor” és un element central de la transformació feminista dels republicans

El Departament d’Interior del Govern ha creat una Unitat Central d’Intel·ligència que, a requeriment de la Fiscalia, farà un seguiment i control de persones condemnades per delictes sexuals amb alt risc de reincidència, amb Ordres Europees de Detenció i amb mesures judicials de seguretat.

La creació d’aquesta unitat, integrada en la també nova Àrea Central de Violències Sexuals, s’emmarca en una nova estratègia dels Mossos contra les violències sexuals que estarà focalitzada en els agressors. “Prou impunitat; que la por canviï de bàndol”, defensava el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, aquest 20 de juliol, quan es va fer l’anunci.

Al ple del Parlament celebrat aquesta setmana, la diputada i vicesecretària general de Feminismes i LGTBI d’Esquerra Republicana, Raquel Sans, subratllava que de les 556 agressions sexuals que es van atendre a l’Hospital Clínic de Barcelona l’any passat, el 90% de les víctimes van ser dones i el 100% dels agressors, homes. “Per més que algunes formacions s’entestin a individualitzar les violències sexuals i masclistes, és evident que a darrere s’hi amaguen qüestions estructurals que cal abordar des de les polítiques públiques; i si no entenem que són estructurals, serà impossible poder-les combatre”, va constatar, tot assenyalant que “posar el focus en l’agressor” és un element central de la transformació feminista que els republicans treballen per impulsar.


Intel·ligència estratègica per detectar i controlar potencials agressors

A dia d’avui, a Catalunya, s’estima que hi ha gairebé un miler de potencials agressors sexuals. Fins ara, al cos de Mossos hi havia una intel·ligència “operativa”, enfocada a la resolució de casos, i una d’”estratègica”, enfocada al fenomen i a la prevenció del delicte. Ara, amb el nou model, es vol arribar a una “intel·ligència estratègica 2.0” que permeti detectar característiques físiques, psicològiques, motivacionals, de modus operandi o, fins i tot, preferències victimològiques similars en els agressors per poder crear perfils detallats, i arribar a disposar d’una escala de perillositat que indiqui el risc de reincidència per determinar prioritats d’investigació.

A més, la nova Unitat d’Intel·ligència donarà pautes d’actuació a totes les unitats d’investigació del territori. I es potenciarà la interlocució amb administracions o institucions amb competències o expertes en aquesta matèria: la Fiscalia, DGAIA i Serveis Penitenciaris, però, també, organismes internacionals com EuroJust o Europol.

També, amb la idea d’intensificar la pressió contra l’agressor, es doblaran els agents de l’Àrea Central de Violències Sexuals, que passaran de 27 a 52 membres, i que s’incorporaran després de l’estiu. “És una prioritat del Govern intensificar la pressió i la fermesa contra l’agressor”, va cloure el conseller Elena.