El Ple Parlament de les Dones celebrat aquest 24 de novembre / ACN
El Ple Parlament de les Dones celebrat aquest 24 de novembre / ACN

Jenn Díaz: “El Parlament de les Dones va d’això, de reivindicar-nos, de sumar esforços i coneixement, de ser una força col·lectiva i plural que mira endavant”

La vigília del 25 de novembre, dia internacional contra les violències masclistes, el Parlament de Catalunya s’ha tenyit de lila amb la segona edició del Parlament de les Dones, que ha fixat posició sobre les violències masclistes en l’àmbit digital, polític, institucional i de la salut; a la vulneració de drets sexuals i reproductius; i a la perspectiva interseccional de les violències masclistes.

El Parlament de les Dones és una iniciativa del Parlament de Catalunya amb la col·laboració del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) oberta a la participació de les entitats feministes i de dones rellevants de la societat catalana per teixir-hi complicitats i facilitar la seva participació a l’agenda política. Aquesta segona edició, batejada amb el lema “Per una Catalunya sense cap tipus de violència contra les dones i les nenes”, s’ha inspirat en les modificacions fetes la passada legislatura en la llei sobre violència masclista i per això s’ha centrat en àmbits molt específics en què té lloc la violència masclista.

La declaració que s’ha llegit durant el ple, fruit del treball conjunt de diputades i representants del CNDC organitzades en cinc grups de treball, defensa mesures com fer formacions obligatòries als professionals de l’àmbit judicial i policial per evitar la revictimització; fomentar la recerca i assajos clínics amb perspectiva de gènere; garantir l’educació afectivo-sexual a tota l’etapa educativa obligatòria amb un pla pressupostari, de calendarització i d’avaluació; promoure un Observatori de les vulneracions dels drets sexuals i reproductius; o crear un organisme responsable a la Generalitat que sigui referent i garant de la prevenció, sanció i reparació de la violència institucional al sector públic de Catalunya.

En la seva benvinguda, la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, ha volgut fer un reconeixement a totes les dones: “Aplaudiu-vos. Aplaudiu-vos per voler-hi ser, perquè porteu molts anys treballant sense el reconeixement merescut. Havent de ser incòmodes per liderar discurs i transformacions. Perquè davant l'onada reaccionària que intenta quartar drets, especialment vers les dones, que intenta negar les violències masclistes en molts àmbits i formes, també hem de dir que no passaran”.

Al seu torn, la diputada d’Esquerra Republicana Jenn Díaz ha posat especial èmfasi en la denúncia de la violència mediàtica i política: “No és normal que parlin de la teva roba o el teu pentinat, que rebis atacs sexistes, que parlin de qui ets parella, que per ser diputada, periodista, ministra o presidenta et desitgin la mort o t’amenacin amb una violació brutal”. I encara ha afegit: “La violència política és antidemocràtica, vulnera drets civils i polítics i és un avís al conjunt de la població: calladetes, més guapes”.

“El Parlament de les Dones va d’això, de reivindicar-nos, de sumar esforços i coneixement, de ser una força col·lectiva i plural que mira endavant”, ha clos la diputada.

Al llarg d’aquesta setmana, les diputades del grup parlamentari d’Esquerra Republicana han compartit a les seves xarxes vídeos explicant diferents tipus de violència masclista, com la psicològica, l’econòmica, l’obstètrica o la vicària, a banda de les més conegudes, la sexual, la física i la més terrible, el feminicidi.

Aquesta setmana, a les portes del #25N, farem el #ParlamentDeLesDones💜, en què condemnarem totes les violències masclistes.

Una d'elles, potser menys coneguda, és la violència vicària👇#ProuViolènciesMasclistes pic.twitter.com/5es3l5Knz2
— Raquel Sans Guerra (@raquelsans) November 22, 2023

Etiquetes