L'eurodiputada d'Esquerra Republicana, Diana Riba, en una imatge d'arxiu.
L'eurodiputada d'Esquerra Republicana, Diana Riba, en una imatge d'arxiu.

Diana Riba sobre el català a Europa: “És el moment de passar de les bones paraules als fets”

La mesa del Parlament Europeu debatrà el proper dilluns 11 de setembre la possibilitat d'incorporar el català, el basc i el gallec com a llengües de treball en els plenaris de l’Eurocambra. Aquest va ser un dels acords als quals va arribar la taula de negociació entre els governs català i espanyol com a pas previ a la incorporació del català com a llengua oficial a la Unió Europea, una decisió que també podria ser debatuda el pròxim 19 de setembre en el marc de la reunió del Consell Europeu.

L'eurodiputada d’Esquerra Republicana Diana Riba, encarregada de negociar aquesta fita amb la delegació socialista al Parlament Europeu, celebra que, després de mesos de converses, "el PSOE hagi finalment requerit aquest debat a la mesa de l'Eurocambra". Així i tot, denuncia que en la mateixa sessió de dilluns "no hi haurà un vot al respecte per tal de tenir una decisió final".

En aquest sentit, Riba alerta que podem estar davant d'una “maniobra” de la presidència del Parlament Europeu, ocupada per la popular Roberta Metsola, “per dilatar-ne la resolució o, fins i tot, per bloquejar-la”. Per això, ha anunciat que els Verds/ALE (el grup parlamentari d'Esquerra Republicana a Europa) utilitzarà la seva presència a la mesa per forçar un vot en la data més propera possible i demana al PSOE que faci el mateix per tal de donar compliment als acords arribats a la taula de negociació. “Respecte a la situació del català a Europa, és el moment de passar de les bones paraules als fets”, ha reblat Riba.

Finalment, la portaveu d'Esquerra al Parlament Europeu ha volgut recordar que tant en la decisió sobre el català al Parlament Europeu com al Consell “hi haurà reticències per tal d'avançar en el reconeixement internacional del català”. Per això, recorda que “el PSOE té l'obligació de treballar i fer servir el seu pes a l'Eurocambra i al Consell per superar aquests esculls si vol avançar també en les negociacions per a la governabilitat de l'Estat”.