El Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo
El Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo

Pueyo i el seu equip han treballat per bastir una capital de Ponent més justa i amb més qualitat de vida, defensora dels drets i les llibertats

Quatre anys com a Paer en Cap de Lleida han donat per a molt. Miquel Pueyo (Lleida, 1957) i el seu equip han començat a impulsar les quatre grans transformacions republicanes, la democràtica, la social, la verda i la feminista, per bastir una capital de Ponent més justa i amb més qualitat de vida, defensora dels drets i les llibertats. Un canvi que vol seguir implantant a partir del 2023, amb la confiança que li dipositi la ciutadania a les properes eleccions municipals.

Pueyo, que és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i va ser delegat del Govern de la Generalitat a Lleida entre el 2007 i el 2010, va assumir, el 2019, l’alcaldia de Lleida prioritzant tres àrees: l’educació dels infants, la inversió social i l’àmbit de la innovació. D’aquesta productiva legislatura, destaquen les següents mesures estrella:

  1. La Tarifació Social de les Escoles Bressol Municipals: un nou sistema de taxes que anivella l’accés de totes les famílies a l’educació de 0 a 3 anys i, per tant, aconsegueix una major equitat. Permet adaptar les quotes a les necessitats de les famílies i incorpora novetats com la quota de servei de menjador de mig mes o l’ampliació de l’horari d’acollida al matí i a la tarda. És un model que segueix la recomanació del Síndic de Greuges de Catalunya de l’any 2015 i ja s’aplica en altres grans ciutats de Catalunya.

    Altres mesures de transformació social han estat: el Protocol d’Empadronament “Empadrona’t”; l’Equipament Comunitari de Múltiples Usos (ECMU), que serà una realitat el 2023 i pretén posar fi a la situació “vergonyosa”, en paraules de Pueyo, de tenir persones dormint al carrer cada estiu des del tancament de l’alberg municipal el 2005; la Creació de l’Oficina de Drets Humans; el foment de la masoveria urbana, amb 11 masovers repartits en cinc habitatges; i l’inici dels tràmits per a la municipalització de la zona blava.
  2. Els projectes Next Generation, per implementar un nou model de mobilitat a la ciutat de Lleida: l’Ajuntament ha impulsat deu projectes per un import total de 16,5 milions d’euros, mitjançant els fons europeus Next Generation, per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà. Alguns d’ells són: la implantació d’una zona de baixes emissions entre la LL-11 i el Segon Passeig de Ronda; la renovació de parquímetres per fer una tarifació segons l’etiqueta ambiental i sensors ambientals; nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic en vies principals com la Rambla d’Aragó, Prat de la Riba i Alcalde Rovira Roure; la plantació d’arbres per reduir l’efecte d’illa de calor; i l’adquisició de cinc autobusos elèctrics per substituir-ne cinc de dièsel, així com l’establiment de sis punts de recàrrega.
  3. Habitatge temporal per a persones del col·lectiu LGTBIQ+ que han estat víctimes de violències masclistes i/o LGTBIQ-fòbia: es tracta d’un nou servei que s’ofereix des de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, en conveni amb la Diputació de Lleida, després de detectar la necessitat d’aquest recurs, especialment durant la pandèmia, en què es van atendre moltes situacions complexes de convivència a les llars, tant en persones joves com adultes. El primer pas per atendre aquests casos va ser la creació d’un servei d’atenció psicològica. Ara, amb la posada en marxa de l’habitatge temporal, es vol garantir, al màxim nivell, l’autonomia i el suport a les persones del col·lectiu LGTBIQ+ en el desenvolupament del seu projecte de vida.
  4. Subvencions històriques a l’esport femení de la ciutat: l’Ajuntament ha destinat 163.000 euros en concepte de subvencions directes als clubs esportius que compten amb equips femenins i/o les entitats que són de disciplines majoritàriament femenines. És la primera vegada que la Paeria atorga un ajut directe específic a clubs i entitats que promouen l’esport femení. Aquest conveni és el més gran dedicat exclusivament a l’esport femení i vol servir per reconèixer, promocionar i augmentar la participació de les nenes i les joves dins l’esport de la ciutat. Miquel Pueyo està orgullós que “la ciutat de Lleida no s’hagi quedat enrere en aquest canvi de paradigma en el món de l’esport, sinó que hagi estat capaç de projectar i assolir grans èxits aquests darrers anys”, i assegura que aquestes subvencions històriques són “només un primer pas, la primera part d’un partit contra el silenci i la marginació en el món de l’esport femení que pensem guanyar”.
  5. Pressupostos Oberts: en un acte de transparència i bon govern, l’executiu de Pueyo ha posat a disposició de la ciutadania un portal web perquè la ciutadania pugui saber a què destina els diners públics l’Ajuntament de Lleida. D’entrada, es proporciona una visió global per fer-se una idea general dels ingressos i despeses, però també es detallen les diferents polítiques que es duen a terme (infraestructures, serveis socials, comerç, cultura…); els pagaments a proveïdors realitzats per àrea i beneficiari; i quina és l’aportació de la ciutadania a través dels impostos municipals.

    Altres mesures de transformació democràtica han estat: el Punt de Suport Digital, per apropar l’Ajuntament i els tràmits administratius a la ciutadania afectada per la bretxa digital; la creació de la Comissió de l’1 d’Octubre i la inauguració de la Plaça del Primer d’Octubre; i el “PotFest”, el primer festival urbà de Lleida.

Però això no s’acaba aquí. Pueyo encara el darrer any d’aquest mandat amb una bateria de mesures que culminaran una legislatura de profundes transformacions. El 2022 i 2023 serà l’etapa de la inauguració del Museu Morera i el rellançament de la rambla de Ferran, de la licitació de la nova estació d’autobusos i de la nova deixalleria d’última generació, de la municipalització de la zona blava i de la construcció dels equipaments necessaris per afrontar el sensellarisme i la temporalitat de la campanya d’estiu.

També es preveu l’aprovació del Pla director Urbanístic de Torreblanca-Quatre Pilans -el major sector de creació d’activitats econòmiques i industrials a Catalunya-, el desbloqueig del Pla de l’Estació de Lleida i l’eliminació dels barracons escolars. “A més, incrementarem l’eficàcia dels recursos que la nostra ciutat dedica a la seva neteja i lluitarem per reduir els comportaments incívics”, afegeix Miquel Pueyo.

El Paer en Cap recalama un nou mandat per consolidar les transformacions que s'han posat en marxa: "Per continuar construint la ciutat amable, inclusiva i innovadora que volem que sigui Lleida, necessitem més temps i necessitem un altre mandat, pel cap baix, liderant una majoria pel canvi”, assenyala, i subratlla la necessitat d'obtenir “una majoria més àmplia, per ser més i més forts que els que van deixar Lleida en punt mort i que durant aquests anys s’han dedicat essencialment a intentar construir una majoria per bloquejar”.

Si vols conèixer millor l’alcalde de Lleida, aquí trobaràs curiositats personals.