Esquerra Republicana celebra l’absolució dels membres de la Mesa del Parlament liderada per Roger Torrent, i s’emplaça a seguir treballant per defensar els drets polítics
Justícia per a la Mesa del Parlament liderada Roger Torrent. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt de tots els càrrecs l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, l’alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet i llavors secretària quarta de la Mesa, Adriana Delgado, l’exvicepresident Josep Costa i l’exsecretari primer Eusebi Campdepadrós.
“Estem satisfets perquè s’ha fet justícia, no només en termes personals, sinó en termes institucionals”, ha asseverat Torrent, qui ha recordat, però, que es tracta d’un procés que “no hauria d’haver passat mai pels tribunals”. “Avui es preserva la llibertat d'expressió del Parlament i es respecta el dret a la representació política”, ha sentenciat el republicà, que ha clos: “la Mesa del Parlament no es pot convertir de cap manera en un òrgan censor”.
Per la seva banda, Delgado també ha defensat que aquest judici “no s’hauria d’haver celebrat mai” en virtud de la “inviolabilitat parlamentària”. “La Mesa no pot viure sota l’amenaça dels jutjats”, ha assegurat la republicana, perquè “garantir el lliure debat no és delicte”.
Esquerra Republicana celebra la decisió judicial, però recorda que l’absolució no esborra la persecució política. “Cal acabar amb la repressió, que encara és ben real, a través de l’Amnistia o amb tots els passos que ens permetin aconseguir el seu efecte”, ha asseverat la portaveu republicana, Marta Vilalta. “Al Parlament s’hi pot, i s’hi ha de poder, parlar i debatre de tot. És una obvietat tan gran que la persecució viscuda els últims anys és impossible d’entendre, i menys de defensar”, ha afegit Vilalta. Unes paraules a les quals, en seu parlamentària, també s’ha sumat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Per la seva banda, la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, ha defensat, precisament des de la Mesa, les funcions d’aquest òrgan, després del llarg aplaudiment que han rendit la majoria de diputats i diputades. “Aquest Parlament ha de ser el baluard de la democràcia del nostre país i la garantia per preservar els drets de tots els diputats”, ha recordat Vergés.
La Mesa del Parlament no es pot convertir de cap manera en un òrgan censorRoger Torrent
Continua la defensa dels drets polítics
Els antics membres de la Mesa feien front a penes d’entre 26 i 30 mesos de presó per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per haver permès la tramitació i el debat de dues propostes de resolució sobre la monarquia i l’autodeterminació l’any 2019.
Si bé la resolució del TSJC no és unànime, la majoria del tribunal ha considerat que les resolucions de l’alt tribunal espanyol no eren prou clares i que, per tant, els acusats no podien incórrer en desobediència. Opinió que no comparteix una de les magistrades, que creu que hi hauria d’haver condemna.
Aquest extrem no convenç les defenses de Torrent i Delgado, els advocats Andreu Van den Eynde i Olga Arderiu, que defensen que l’absolució s’havia de basar en la inviolabilitat parlamentària. La protecció del dret a la inviolabilitat parlamentària és “crucial”, asseguren, i estudien continuar l’acció legal per tal de defensar-la.
La sentència absolutòria no és ferma i pot ser recorreguda al Tribunal Suprem.
La recusació de Barrientos
Part d’aquesta victòria judicial té a veure amb la recusació del president del TSJC, Jesús María Barrientos, així com del magistrat Carlos Ramos, subscrita per alguns dels membres de la Mesa.
De fet, durant el judici als membres de la Mesa del Parlament capitanejada per Carme Forcadell, ja es va sol·licitar la recusació de Barrientos, que, en aquell cas, va ser desestimada i els exmembres de la Mesa van ser condemnats a penes d’inhabilitació per desobediència. Ara, però, i arrel d’un recurs de la republicana Anna Simó, el Tribunal Suprem ha reconegut la falta d’imparcialitat del tribunal i ha ordenat repetir el judici.