Marta Vilalta, durant una intervenció al Parlament / Marc Puig
Marta Vilalta, durant una intervenció al Parlament / Marc Puig

El Parlament debatrà la iniciativa dels republicans durant el Debat de Política General

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana registrarà una proposta de resolució per crear un programa específic d’atenció a les víctimes d’abusos infantils en l’edat adulta. Els republicans ho anuncien la setmana prèvia al Debat de Política General, quan el ple votarà aquesta i altres propostes dels grups parlamentaris en el debat que dona el tret de sortida al nou curs polític al Parlament.

El punt forma part d’una proposta de resolució que tracta de manera més àmplia altres qüestions relacionades amb l’enfortiment dels serveis socials, les polítiques d’infància i el treball comunitari. L’objectiu, tal com diuen els republicans, és “abordar les conseqüències d’haver patit un abús sexual infantil en l’edat adulta”.

Fins ara, i a falta d’un programa especialitzat, la conselleria d’Educació, amb Anna Simó al capdavant, assumia l’atenció de les persones adultes que en l’àmbit escolar i en edat infantil havien patit abusos. Així, la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV) oferia suport jurídic i el contacte amb entitats especialitzades. Esquerra Republicana proposa ara un model específic i més precís que ajudi en el reparament del dolor.

La iniciativa s’emmarca, doncs, en el compromís dels republicans amb la millora del servei d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals infantils. En la mateixa línia, de fet, el Govern de Pere Aragonès va inaugurar el passat mes de març, i després d’un exitós projecte pilot, la primera seu Barnahus -casa dels infants, en islandès- a Tarragona, un espai que reuneix un equip pluridisciplinari de professionals per atendre millor a infants i adolescents víctimes de violència sexual.

Com ja llavors va dir el president, la Generalitat continua treballant per “fer que els serveis d’atenció s’adaptin a les circumstàncies de la víctima, i no a l’inrevés, per poder donar una resposta més efectiva”. La conselleria de Drets Socials, liderada per Carles Campuzano, va anunciar que el Govern inaugurarà 12 serveis Barnahus més repartits per tot Catalunya abans d'acabar l'any. Com els Barnahus, la mesura que proposa el grup parlamentari d’Esquerra Republicana complementa les polítiques del departament per prevenir els abusos contra infants. De fet, el passat juliol, i per millorar tant la prevenció com la reacció, el Govern va crear una comissió d’experts que ajudin a prevenir i reparar de forma integral aquest tipus d’agressions.

Els republicans porten al Parlament aquesta proposta després que, durant el darrer any, els grups hagin investigat en una comissió parlamentària sobre la pederàstia a l’Església les violències sexuals contra infants en diferents àmbits. L’òrgan, impulsat per Esquerra Republicana, la CUP i els comuns, ha escoltat la veu d’experts, víctimes i representants del món eclesiàstic.