Bosch: 'L'estelada és un símbol de llibertat i concòrdia, no de violència'.

El govern espanyol justifica la prohibició d’entrar i exhibir estelades als recintes esportius perquè pot provocar ‘una reacció adversa i violenta’.

El portaveu d’ERC-RCat-Catalunya Sí, al Congrés de Diputats, Alfred Bosch ha lamentat que el govern espanyol consideri que l’exhibició de l’estelada en recintes esportius ‘pugui provocar una reacció adversa i violenta’. Bosch ha fet saber que va formular diverses preguntes al govern espanyol arran de la gran quantitat de queixes rebudes per aficionats catalans al futbol i d’altres esports, que en accedir a molts recintes esportius de la resta de l’Estat, els prohibien entrar i exhibir estelades al•legant que eren un símbol de violència o bé una bandera il•legal. El diputat republicà va preguntar si hi havia alguna directiva per part del Ministeri o subdelegats del govern de l’Estat per a que les forces de l’ordre públic encarregades de l’accés dels aficionats no deixessin entrar les estelades i el perquè. El govern a la resposta fa recaure la responsabilitat de la decisió de no permetre l’entrada de les banderes en el Coordinador de Seguretat.

El diputat republicà després de felicitar-se pel fet que ‘el govern reconegui que les estelades per elles mateixes no constitueixen cap tipus d’infracció’, ha alertat de la ‘incongruència’ que suposa que al mateix temps es pugui prohibir la seva exhibició i que ‘provoqui reaccions adverses i violentes’. Per Bosch, ‘si no hi ha infracció no pot haver-hi prohibició, i per això exigim al govern que actuï d’acord amb aquest precepte legal i no sota els criteris subjectius i aleatoris del policia o el Coordinador de Seguretat d’aquell estadi’. Bosch s’ha mostrat ‘sorprès’ perquè la resposta del govern entra en ‘contradicció’ amb les declaracions públiques fetes per les autoritats espanyoles durant la final de Copa de futbol donant el beneplàcit a l’entrada d’estelades al Vicente Calderon perquè no era cap signe violent. A l’hora de la veritat però, el diputat ha recordat que ‘a diferència del que passa a la resta de recintes esportius d’Europa i Catalunya, on l’estelada pot entrar i exhibir-se amb normalitat, a Madrid molts policies van prohibir-ne l’entrada’.

Alfred Bosch ha manifestat que ‘la bandera estelada és un símbol de llibertat i concòrdia, no de violència. Són altres, com els estats, els que amb nom de la seva bandera han fet guerres i aplicat la violència’. Bosch ha exigit que la bandera estelada ‘sigui respectada pel govern espanyol i les forces policials, perquè és un símbol de llibertat i democràcia pel qual molta gent ha partit repressió i mals tractes, encara al dia d’avui’. Per Bosch ‘davant el creixement imparable de l’independentisme el govern espanyol vol amagar la realitat, com passava en temps passats, quan la senyera estava prohibida, però això és impossible. Ja es va demostrar a la final de Copa quan van prohibir entrar xiulets de plàstic per evitar la pitada a l’himne que tothom va poder escoltar’. El diputat republicà, després de demanar al govern espanyol i les forces policials que deixin de perseguir un emblema democràtic com l’estelada, ‘perquè estant vulnerant drets com la llibertat d’expressió i ideològica’; ha fet una crida a la ciutadania a ‘exhibir l’estelada a tot arreu’, i si ho prohibeixen, a denunciar-ho amb tots els mitjans que tinguem a l’abast.