Junqueras: 'Cada dia que ens mantenen a la presó, el nostre moviment es fa més gran, més fort i més invencible'

Carta d'Oriol Junqueras escrita des de Lledoners, un any després de la seva injusta entrada a la presó

Demà farà un any que vaig entrar a la presó per haver complert el mandat del poble i per haver defensat la democràcia. Fa gairebé un any que estic privat de llibertat, lluny de la meva família i de tots vosaltres, però avui sóc immensament més fort que quan hi vaig entrar. La presó ha reforçat les meves conviccions, els meus ideals i tinc encara més ganes de treballar per la democràcia, la llibertat i els ciutadans d’aquest país. No m’he mogut ni un mil·límetre d’allò que he defensat tota la vida i encara menys ara que som més a prop que mai. No m’he mogut ni un mil·límetre de l’objectiu d’aconseguir la independència de Catalunya i de fer un nou país d’oportunitats per a tothom.

Si creien que empresonant-nos recularíem o canviaríem, no ens coneixen, ni a nosaltres ni al poble català. Fa molts anys que perseguim un somni, fa molts anys que treballem per la llibertat del país i per més obstacles que hi posin no ens aturarem mai fins a aconseguir-ho. I encara voldria dir més, la presó probablement serà la seva pitjor decisió, perquè serà la seva derrota.

Cada dia que ens mantenen a la presó, el nostre moviment es fa més gran, més fort, més creïble i més invencible. Hem guanyat tota la legitimitat i credibilitat davant del món. Ara ja saben, com els havíem dit tantes vegades, que estem disposats a absolutament tot, sempre de manera pacífica, per defensar la democràcia i que els ciutadans de Catalunya, tots, puguin decidir el futur del país. Ens deien que no faríem el referèndum, posaven en dubte la nostra voluntat, i avui han vist que el vam fer i que n’assumim les conseqüències amb tota la determinació, perquè sabem que defensar la democràcia no és cap delicte, i que fer un referèndum no és cap delicte. Per tant, la presó no només és que pugui acabar sent útil, és que segurament és indispensable perquè el món obri els ulls i se n’adoni del tipus d’Estat al qual ens enfrontem i, a la vegada, és imprescindible també per mostrar la nostra voluntat granítica en defensa de la democràcia i les llibertats fonamentals.

No m’he mogut ni un mil·límetre de l’objectiu d’aconseguir la independència de Catalunya i de fer un nou país d’oportunitats per a tothom
Oriol Junqueras President d'Esquerra Republicana

En els estats poc democràtics, la presó no és cap excepcionalitat, no ho ha estat enlloc del món on s’ha lluitat per la defensa dels drets i les llibertats, de la justícia social i de la llibertat nacional. I sabíem que això podia passar, tant o més perquè coneixem el rostre d’aquest estat i com ha reaccionat sempre davant l’exigència de llibertat i de justícia. Probablement, la presó esdevé imprescindible per avançar, és el preu de la llibertat.

Avui, un any després, som molt forts. Ens sentim forts, ho heu de saber. I serem immensament forts si sabem que persistiu, que hi sou, serenament però amb tota la determinació i la il·lusió intactes. Estem preparats pel judici que arribarà tard o d’hora i sabem que no serà just. Ho sabem i ho afrontem molt conscients dels costos personals i humans. I sabem també que ens volen imposar penes molt severes de privació de llibertat. Ens volen escarnir i humiliar. Però nosaltres seguirem. No saben que els hem perdut la por, que podran tancar-nos aquí anys i anys però que això no farà davallar l’anhel de llibertat sinó que n’esdevindrà un clam.

Mai demanarem perdó per voler que els catalans decidim el futur democràticament, amb urnes i paperetes. Mai demanarem perdó per ser independentistes, per ser republicans. Estic molt orgullós de tots i cadascun de vosaltres. I us encoratjo a seguir treballant per la llibertat, per la justícia social i per assolir una República de dones i d’homes lliures on mai no es pugui tancar ningú a la presó per voler votar, on la justícia sigui justa i on es posin els recursos al servei de la majoria.

Cada vespre sentim l’escalf de tots vosaltres, les vostres veus, i notem el suport a través de les cartes i cartes que arriben de tot arreu. Aquí, sovint els detalls són d’una emotivitat intensa, impagable per a tots i cadascun de nosaltres. A les nits, en la solitud de la cel·la, penso en el país, en la gent, en tota la gent, i cada dia en els meus fills, en la meva família, als que estimo tant i tant trobo a faltar. És el més difícil de gestionar d’aquesta situació. Perquè són ells els que pateixen de manera més crua aquesta repressió. Sé, però, que ells també senten el vostre escalf, la vostra estima. Us ho agraeixo profundament.

Cada vespre sentim l’escalf de tots vosaltres, les vostres veus, i notem el suport a través de les cartes i cartes que arriben de tot arreu
Oriol Junqueras President d'Esquerra Republicana

Evidentment, la presó és dura, sovint ho comentem amb els companys. Porto gairebé un any lluny de la meva família, dels meus fills i dels meus amics, però sé que cada vegada que venen els puc mirar als ulls. I també sé que d’aquí uns anys tothom veurà que haurà valgut la pena, perquè aquest procés, com diu sempre el Raül Romeva no és fàcil, no és ràpid, no és indolor, però és irreversible. És per això que guanyarem!

Endavant i somrieu, perquè la nostra determinació és ferma i ho serà fins al final, fins que siguem lliures, fins que aconseguim la llibertat del país. No fallarem a la vostra dignitat. Guanyarem.

Oriol Junqueras. President d’Esquerra Republicana.
Presó de Lledoners, 1 de novembre de 2018

Etiquetes