La mesura busca fer front a les amenaces contra la cultura i la llengua produïdes al País Valencià i les Illes Balears després de les últimes eleccions municipals i autonòmiques
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat avui, conjuntament amb els responsables de diferents equipaments culturals nacionals com el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Liceu o el Teatre Nacional de Catalunya, entre d'altres, el Decàleg per a la garantia de la llibertat d'expressió als equipaments culturals de Catalunya. "És un decàleg que fa un any no haguéssim pensat aprovar, però és evident que els esdeveniments que estan passant en els nostres territoris veïns han fet comprometre'ns en la necessitat de garantir que es preservin aquests principis de llibertat i creació als nostres equipaments", ha explicat la consellera.
Aquest decàleg s’elabora arran dels canvis electorals al País Valencià i les Illes Balears, abordant les amenaces a la llibertat d’expressió i els casos de censura envers la cultura i la llengua catalana. Alhora, reivindica “la visibilitat i l'empoderament” de tots els equipaments culturals i aspira que a Catalunya les veus diverses puguin trobar la seva possibilitat d’expressió sense por de la repressió o la censura.
El document recull 10 principis per fer front a situacions d'amenaça i censura en l'àmbit cultural, com ara respectar l'autonomia i els drets d'artistes i creadors evitant qualsevol intervenció no justificada en la seva tasca; disposar de protocols que detectin qualsevol mena de censura o autocensura en la seva programació, o establir mecanismes per vetllar per la transparència en el finançament governamental i el finançament privat de les institucions culturals. L'objectiu és garantir-ne la independència i evitar qualsevol mena d'ingerència en les seves programacions.