El Govern signa un conveni per adquirir la Casa Vallmanya.
El Govern signa un conveni per adquirir la Casa Vallmanya.

La casa d’estiueig del president Macià, a Alcarràs, es restaurarà i es convertirà en un punt de referència de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica del país

El Govern de Catalunya signarà un conveni per adquirir la Casa Vallmanya i convertir-la en un punt de referència per tal de recordar la figura del president Macià. El Govern de Catalunya i la Diputació de Lleida en financen la compra i restauració part de l’Ajuntament d’Alcarràs, que en serà el propietari.

"Aquest acord permetrà situar al mapa la casa Vallmanya com un espai de memòria del president Macià, i en general, de la memòria republicana de tot el país", ha explicat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

L'Ajuntament d'Alcarràs, i concretament la Casa Vallmanya, passaran a formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya del Memorial Democràtic, òrgan del Departament de Justícia, Drets i Memòria, que uneix i gestiona la memòria democràtica del país. L'adhesió a aquesta xarxa permetrà reforçar el coneixement de la vida i l'obra del president Macià, i també és una contribució a la dinamització territorial del patrimoni memorial.

L'edifici, que va ser residència ocasional de la família Macià Lamarca, es restaurarà en dues fases. La primera, d'urgència, començarà amb l'estintolament de l'edifici per aturar-ne la degradació i garantir-ne la seguretat. La segona consistirà en restaurar les cobertes i forjats del mas principal i les façanes i tancaments exteriors.