Els fiscals han interrogat deu guàrdies civils durant la sessió d'avui al Tribunal Suprem
Els fiscals han interrogat deu guàrdies civils durant la sessió d'avui al Tribunal Suprem

Guàrdies civils presents el 20-S i l’1-O han afirmat que els ciutadans feien “cara d’odi, ràbia i menyspreu” i que van ser els primers a colpejar, però les proves gràfiques desmentiran les seves afirmacions

El vintè dia del judici a la democràcia ha estat replet de les exageracions dels guàrdies civils que han declarat com a testimonis. Molts d’ells han coincidit a remarcar la “cara d’odi i ràbia” dels manifestants. El portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, afirma que “el grau d’exageració en relació al que han estat fets pacífics de manifestació i de protesta expressa fins a quin punt s’ha fet un relat fals d’una violència que tots sabem que és inexistent”, però assenyala que “justament aquesta exageració i la repetició sistemàtica de les paraules ‘cara d’odi’ pels testimonis serà la pròpia prova de la falsedat d’aquestes afirmacions”.

En aquest sentit, Elena insisteix en la importància de contrastar aquests testimonis amb les proves gràfiques que hi ha: “Quan s’afirmen aquestes coses és necessari veure les proves gràfiques d’aquells dies i quina resposta dóna el testimoni davant de l’evidència que allò que afirma no respon a la realitat”. Assegura que les defenses seguiran protestant i exigint l’exhibició de les proves gràfiques.

Moltes de les investigacions que s’han fet van iniciar-se abans que hi hagués cap procediment judicial en marxa
Joan Ignasi Elena Portaveu jurídic d'Esquerra Republicana

Els deu guàrdies civils que han declarat avui van participar a registres el 20-S, i sis d’ells també van fer actuacions l’1-O a diferents municipis de Barcelona. En total, el tribunal haurà interrogat aquesta setmana fins a 24 agents, tots proposats per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. A banda de posar èmfasi en el suposat “odi, ràbia i menyspreu” que van veure a la cara i la mirada dels manifestants, molts d’ells han assegurat que van rebre “insults, amenaces i escopinades”. Un d’ells també ha afirmat que “la policia va fer un ús de la força proporcionat, congruent i oportú, mentre que els primers que van colpejar van ser els ciutadans, que volien impedir a la policia complir amb la seva comesa”.

De la sessió d’avui, Joan Ignasi Elena també destaca la constatació que “moltes de les investigacions que s’han fet van iniciar-se abans que hi hagués cap procediment judicial en marxa”, cosa que està convençut que al llarg del judici “veurem amb molta nitidesa” i que evidencia, un cop més, que “això és un judici polític, una persecució política contra una idea”.