El tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena, i el seu equip “han estat investigant durant anys, no sota el paraigües de la persecució d’un delicte, sinó prospectivament determinades persones en funció de la seva ideologia”, explica Joan Ignasi Elena

El 23è dia de judici a la democràcia ha estat marcat per la sol·licitud presentada per una de les defenses d’Esquerra al jutjat número 13 de Barcelona perquè demani a Twitter que certifiqui qui era l’administrador del perfil “Tácito”. Un compte d’es d’on es dirigien insults als encausats i que va ser ràpidament esborrat just després que Público revelés que es tractava del tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena. “Aconseguir conèixer la veritat sobre això serà molt determinant en aquest judici perquè expressarà què hi havia darrere d’aquestes investigacions”, explica el portaveu jurídic d’Esquerra, Joan Ignasi Elena.

Per altra banda, Elena destaca que Baena i el seu equip de guàrdies civils “han estat investigant durant anys, no sota el paraigües de la persecució d’un delicte, sinó prospectivament determinades persones en funció de la seva ideologia”. I assenyala l’impacte del fet que la persona que ha dirigit totes les investigacions “sigui algú amb una marcada i pública ideologia d’extrema dreta”.

Mentrestant, avui al Suprem han declarat per primera vegada dos observadors internacionals de l’1-O, Bernhard von Grünberg i Helena Catt. Grünberg, que ha negat que la Generalitat pagués les seves despeses i ha defensat la seva independència, ha explicat que va ser present a cinc escoles i que va veure ferits per bales de goma i les destrosses materials provocades per guàrdies civils i policies nacionals. També ha assegurat que per part dels votants no va percebre cap actitud violenta, sinó “una admirable actitud de contenció i calma” malgrat les actuacions dels cossos de seguretat, i que el referèndum va ser organitzat per la societat civil, sense recursos públics involucrats.