Durant el judici s’han mostrat tuits i mails que no tenen res a veure amb els delictes de rebel·lió o sedició. Mentrestant, el país s’ha aturat per reivindicar que l’autodeterminació no és un delicte

El sisè dia de judici ha estat marcat, un cop més, per l’evident inconsistència de les acusacions de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Tal com destaca el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, “no es parla de violència o sedició, sinó de tuits, mails i altres coses absolutament intranscendents que no tenen res a veure amb els delictes de què se’ls acusa”. Els interrogatoris d’avui han transcorregut en paral·lel a una vaga general en defensa dels drets fonamentals i reivindicacions laborals, que ha tingut un ampli seguiment als municipis de tot el país.

El principal interrogat d’avui ha estat Jordi Sànchez, que ha afirmat que es considera un “pres polític de consciència” perquè està convençut que “se’ns està castigant per haver assumit una responsabilitat en unes entitats culturals o moviments cívics”. Ha criticat que les acusacions plantejades contra ell són “absolutament falses” i ha defensat que “és perfectament legítim plantejar la independència”.

Sobre la mobilització del 20 de setembre de 2017 davant la conselleria d’Economia, ha recordat que “les decisions judicials no estan eximides de ser protestades per part dels ciutadans” i que “el dret de protesta forma part del funcionament democràtic”. També ha assegurat que no es va dificultar l’acció de la comitiva judicial i no hi va haver cap incidència. “Una acció concreta, criticable i denunciable, per part d’uns pocs individus, no pot ser l’excusa per criminalitzar una mobilització cívica de milers de persones”, ha evidenciat.

Aquesta jornada de judici ha acabat sense que Jordi Cuixart pogués declarar. Joan Ignasi Elena descriu el judici com “una revisió administrativa dels fets que es van produir al mes d’octubre” i posa èmfasi en què no s’interroga les preses i presos polítics en relació als delictes de què se’ls acusa. Malgrat tot, assegura que els encausats segueixen desprenent “molta força i ganes d’explicar-se i dir la veritat”.