Diana Riba en roda de premsa al Parlament Europeu / ACN
Diana Riba en roda de premsa al Parlament Europeu / ACN

El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha celebrat una audiència en la qual s’ha debatut una petició contra la immersió lingüística de l’any 2017, la qual fou presentada per una persona propera al PP i que ha comptat amb un diputat de VOX al Parlament de Catalunya com a suposat expert en matèria lingüística

La comissió de Peticions del Parlament Europeu ha celebrat aquesta setmana una audiència sobre una petició que fou presentada l’any 2017 en la qual una ciutadana denunciava una suposada vulneració dels seus drets lingüístics perquè no podia escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya.

Només un any després, el 2018, la Comissió Europea ja va dir que el cas no era una competència europea. Segons ha explicat l’eurodiputada d’Esquerra Republicana, Diana Riba, “la decisió natural del comitè de Peticions hauria d’haver estat l’arxivament d’aquesta petició com fa sempre en aquests casos”. Així i tot, 5 anys després, “la petició segueix oberta, i fins i tot, debatent-se en audiències del comitè per beneficiar l’agenda política de la dreta i l’extrema dreta espanyola”, ha criticat la portaveu republicana.

La peticionaria és Ana Losada, una persona propera al PP que fou candidata per aquest partit a les eleccions municipals de l’Hospitalet de Llobregat l’any 2011. “Per tant, estem parlant d’una argúcia més de la dreta espanyola per atacar el català i per instrumentalitzar les institucions europees”, ha lamentat la portaveu Diana Riba.

La representant republicana recorda que la presidència d’aquest comitè és en mans de Dolors Montserrat, “qui ha convertit aquest comitè en una cambra d’eco de la dreta espanyola més reaccionaria on es debaten, majoritàriament, aquells temes polítics que els són rendibles políticament”. “Si Dolors Montserrat té un mínim respecte per l’Eurocambra, hauria de dimitir com a presidenta del comitè”, ha reblat la portaveu republicana.

Malgrat el nul recorregut que té la petició, el comitè controlat per Montserrat ha decidit organitzar una audiència amb suposats experts per debatre-la i analitzar les possibles vulneracions de drets lingüístics. El panell ha comptat amb quatre ponents dels quals tres han sigut proposats pel mateix PP i un ho ha sigut per VOX. Un fet que, per Riba, “va en contra de la pluralitat que sempre intenten reflectir les audiències a l'Eurocambra”. L’escàndol, però, va més enllà, ja que un d'ells ha sigut Manuel Acosta Elías, diputat en exercici al Parlament de Catalunya per VOX.

Per aquest motiu, els diputats dels Verds/ALE, els socialdemòcrates i l’Esquerra Europea han decidit no participar del que Diana Riba no ha dubtat a titllar de “circ” i han abandonat la sala.

Etiquetes