ERC denuncia que el Govern espanyol retalli finançament per pagar un model escolar segregacionista

Esquerra Republicana considera que la voluntat de fer pagar al Govern de Catalunya l’escolarització en castellà a l’escola privada, tot retenint els diners del finançament a la Generalitat, 'és una vulneració absoluta de l’autonomia i un atac al model integrador d’èxit de l’Escola catalana'. En paraules del diputat Joan Tardà 'és una imposició perillosa perquè suposa una segregació escolar, ciutadana, per motius de llengua. O pitjor encara, per motius polítics'.

Joan Tardà considera que 'l’Estat no defensa els drets lingüístics, sinó la imposició de la llengua castellana a les Comunitats amb llengua pròpia. De fet, si defensés els drets lingüístics garantiria l’escolarització de les més de 125.000 famílies interessades en escolaritzar en la nostra llengua els seus fills i filles al País Valencià'.

Aquesta mesura és 'una nova eina d’asfíxia econòmica pel finançament català i suposa una nova retallada en polítiques socials'. En aquest sentit, cal tenir present que 'l’Estat no ha mesurat bé la despesa que pot comportar l’obertura d’unes línies específiques per les poques famílies que demanen l’escolarització en castellà i que els catalans haurem de pagar retallant més diners d’altres despeses'.

Així mateix, la mesura suposa un 'incentiu per l’escolarització en l’escola privada amb diners públics. És molt greu perquè pot suposar que, especialment en determinats barris, una família pugui optar per l’escolarització en castellà com una manera d’accedir a l’escola privada a costa de diners públics'.

Finalment, el diputat republicà ha considerat que 'mesures com aquesta les pot imposar l’Estat perquè no tenim un sistema de finançament com tenen els bascos. I ens deixen clar que l’única opció que ens queda contra les seves imposicions és la independència'.