Dia 29: Esquerra demana l'expulsió de Vox del judici durant el període electoral

La formació republicana també ha demanat a la Junta Electoral Central que permeti a Oriol Junqueras participar als debats electorals i les entrevistes de candidat dels mitjans de comunicació públics

Esquerra Republicana ha demanat a la Junta Electoral Central que permeti a Oriol Junqueras, com a candidat republicà, participar als debats i les entrevistes previstos als mitjans de comunicació públics, és a dir, a TV3 i TVE. També ha sol·licitat a la Junta que expulsi Vox del judici durant el període electoral perquè no aprofiti l'espau per fer campanya.

El portaveu jurídic d'Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que els republicans han presentat les dues iniciatives. La primera demana, segons ha explicat Elena, que "aquells que són candidats d'Esquerra i que actualment estan privats de llibertat, és a dir, Oriol Junqueras, puguin participar en els debats electorals que es produiran, sigui des del centre penitenciari o presencialment". "No ho demanem només perquè siguin els seus drets com a candidats al Congrés sinó perquè els ciutadans, els votin o no, tenen dret a escoltar les opinions dels seus futurs representants polítics".

Un dels advocats de Vox és candidat i està d'acusació particular contra uns encausats que també són candidats
Joan Ignasi Elena Portaveu jurídic d'Esquerra Republicana

La segona iniciativa té a veure amb la presència de Vox com a acusació particular en aquest judici. Segons Elena, "no té sentit que un partit d'extrema dreta i extraparlamentari tingui veu en un judici d'aquestes característiques". Pel portaveu jurídic, "això és una anomalia democràtica i així es veu a tota Europa". A més, detalla Elena, "aquesta situació es fa encara més greu en el moment electoral en el qual ens trobem perquè un dels advocats de Vox és candidat i està d'acusació particular contra uns encausats que també són candidats". Per aquests motius, Elena ha anunciat que han demanat que, almenys durant el període electoral, Vox sigui expulsat i no pugui participar.

Les acusacions volen fer reviure la rebel·lió

Per altra banda, durant la sessió d'avui del Judici a la Democràcia, els policies nacionals han insistit a denunciar la "inacció" i, fins i tot, "obstrucció" que es varen trobar per part de la policia catalana. I és que, després que la cúpula dels Mossos es desmarqués de les tesis del govern català -desmuntant així la tesi de la rebel·lió-, les acusacions han decidit passar al contraatac. "El dispositiu dels Mossos va permetre el referèndum" ha dit, fins i tot, un inspector de la Policia Nacional. Amb les declaracions d'aquest cos policial, que prendran el protagonisme de les següents setmanes, l'aparell de l'Estat vol fer reviure un relat completament fictici, el de la rebel·lió, que havia quedat gairebé desactivat les últimes setmanes.